onze achtertuin
Gardening

Tuinklussen ~ de tuin opknappen

Tuinklussen

Het is nog winter maar langzamerhand gaat het bij mij al kriebelen om aan de tuin te gaan klussen. Afgelopen zondag scheen de zon en was ik weer vrolijk aan het snoeien. Wat word ik daar blij van! Deze winter heb ik het snoeien iets grondiger aangepakt dan de afgelopen jaren. De Wilg, Kweepeer, Eucalyptus en Beukenhaag  zijn goed kort. De Esdoorn die achter in onze tuin staat was zo ontzettend groot geworden dat ik die ook helemaal tot de kruin heb afgezaagd. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn buurman want de takken waren ondertussen meters hoog en heel zwaar. Het is een prachtige boom maar hij zorgt op dit moment wel voor wat ongemakken in de tuin. Daar vertel ik zo wat meer over. Een paar jaar terug knapte wij onze hele tuin op, weten jullie nog? Maar ondertussen zijn er dus toch weer een aantal dingen die anders moeten of die ik liever anders zie dan hoe ze nu zijn. Wil je nog even een terugblikken naar hoe het in 2019 was, klik hier.

 

Tuin project 2019

In het voorjaar van 2019 ging de hele tuin op de schop. De tuin was achterhaald, niet zoals ik het graag zag en vooral overwoekert. We begonnen met tegels wippen en klinkers eruit trekken. Steen voor steen tilden we alles eruit en sjouwden we ze naar voren. De planten en bomen die mochten blijven hadden geluk, de rest ging eruit. Na avonden scheppen en hakken bleef er één grote grond-/zandvlakte over. Om de kosten te drukken werd een aantal stenen werd opnieuw gebruikt als afrastering van de borders. Omdat ik geen bestrating meer wilde bestelde ik worteldoek en grind. Binnen een aanzienlijk korte tijd maakte wij (mijn jongste zoon en ik) er een weer mooie tuin van. Maar praktisch bleken een aantal dingen achteraf niet. Ik door onervarenheid en niet opzoeken hoe en wat een aantal dingen niet goed aangepakt. Nu bijna 5 jaar later gaan we die dingen toch maar weer veranderen.

 

tuin klussen deel 2
Jack helpt me met tegels eruit wippen (op blote voeten! alles is goed gegaan).

 

tuin klussen
De appelboom staat op een zeer ongunstige plek en moet helaas weg.

 

tuin klussen
alle tegels en klinkers zijn eruit. De struik links heb ik er gisteren uitgehaald, deze nam zoveel ruimte in. Het plan is hier een zithoekje te maken.

 

tuin klussen deel 2
deze border mag in zijn geheel blijven.

 

Hoe is de tuin 5 jaar later? en wat moet er anders?

De border aan de linkerkant naast het hek ziet er zo op de foto’s heel mooi uit. Ik plantte daar echter een Sneeuwbalstruik die 3 jaar lang vol luizen heeft gezeten. De Eucalyptus die ik er naast zette groeide zo snel dat ik die meerdere keren per jaar moet snoeien en dan nog is het een gigantisch ding. De Sneeuwbal heb ik eruit gehaald, daar werd ik helemaal onpasselijk van. De rest van het vak groeit niet goed. Het wordt op deze plek te warm, deze border vangt de hele dag zon. De grond is er droog en vanaf april moet ik vaak al sproeien. Over de jaren heen heeft er al van alles gestaan maar niks wordt echt mooi of slaat niet aan. Afgelopen zomer heb ik de border al kleiner gemaakt maar ik word er niet blij van. De schutting erachter verfde ik 2 jaar terug zwart maar over de jaren heen gaat de schutting wat gebreken vertonen. De planken trekken krom en veel schroeven, die verroest zijn door de jaren, laten los. Waar de Esdoorn staat wordt de schutting naar achteren geduwd door de Esdoorn die ieder jaar dikker en dikker wordt. Het grind vond ik een fantastische goedkope vervanger voor tegels. Wat ik echter fout heb gedaan is door zand onder het grind te doen. Ik dacht dat het handig was om het zand over het worteldoek te gooien. Blijft het lekker op zijn plek, maar helaas, dit was niet zo slim. Als het regent komt het zand omhoog. Tussen het grind door zie je het zand liggen en je loopt het mee naar binnen. Ander minpuntje is dat je stoel weg zakt in het grind. Tip van Flip, doe er grindmatten / roosters onder.

 

Veranderingen

In het voorjaar volgen er dus een aantal veranderingen. Het grind bij de achterpui ga ik eruit halen. Dat ga ik schoon spoelen en hergebruiken. Voor de achterpui wil ik een aantal tegels terug. Niet aan één gesloten maar met wat ruimte er tussen. Ik ben ondertussen ideeën aan het opdoen op Pinterest en Instagram. De border bij het hek gaat weg. Wat daar precies voor terug komt weet ik nog niet exact maar waarschijnlijk een aantal grote bakken / potten / moestuinbakken. De schutting ga ik repareren en daar komen een aantal planten tegen aan, ik vind het te kaal zo. Het achterste gedeelte van de schutting gaat weg om ruimte te maken voor de boom. Achter de beukenhaag komt een schapenhek omdat ik dat gewoon leuk vind. Waarschijnlijk trek ik die helemaal door tot achter de schuur. Verder wil ik vooral veel bloemen dit jaar en veel groen.

 

 

 

achtertuin
Kijk Jack eens druk in de weer!

 

tuin klussen
Moe maar voldaan, de klus is geklaard

 

achtertuin opknappen

 

Al doende leert men!

Al doende leert men is een gevleugelde uitspraak, maar het is zo. Ik zal voordat ik iets doe eerst even goed uit moeten zoeken hoe je iets het beste kunt doen en niet meer handelen met het idee zo lijkt het me wel wat 😉 Ik kan niet wachten tot het mooier weer wordt, dan kan ik weer lekker aan de slag! Of ik nog hulp van Jack krijg dat betwijfel ik, maar wie weet!

Wordt vervolgd!

Mijn naam is Stephanie Koster, 50 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

One comment on “Tuinklussen ~ de tuin opknappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *