Shopping

Nieuwe klus projecten ~ ideeën en kosten besparen

nieuwe klus projecten

Met het najaar in aantocht hebben wij besloten het klussen in dit huis maar eens op te gaan pakken. Eind Mei zijn wij verhuisd en tot nu toe hebben wij nog niets gedaan, wat best bijzonder is als jullie weten hoe ik in elkaar steek 😉
Ik heb er eerder over geschreven maar voor degene die mij nog niet zolang volgen, de woon/ klus ideeën kwamen nog even niet. Soms is het verstandiger (misschien altijd wel) om eerst in een huis te gaan wonen zoals het is. Je moet een huis leren kennen, je weet van te voren niet hoe alle ruimtes aanvoelen, hoe het licht naar binnen schijnt etc. Betrek je een nieuwbouwhuis dan is het niet anders, dan moet je van te voren schakelen. Ik heb dit dertien jaar geleden ervaren en dat vond ik knap lastig. Terug naar ons “nieuwe” huis, zoals ik het nog steeds noem. Dit weekend hebben mijn man en ik besloten eerst een kluslijst op te gaan stellen. Deze kluslijst houdt in: wat gaan we doen? en wat kunnen we er aan uitgeven. Overzicht geeft duidelijkheid! (ja ja, ik ga het leren….).

chaotisch type als ik ben

Van nature ben ik een vrij chaotisch type. Ik spring mijn hele leven al van de hak op de tak, denk over veel dingen niet heel bewust na en doe wat in me op komt. Heerlijk natuurlijk maar dit pakt niet altijd even goed uit. Zo heb ik al redelijk wat foute beslissingen op woongebied in mijn leven genomen. Ons oude huis is zo vaak verandert, tot echt grote projecten aan toe. Ik had altijd onrust, nooit was lang iets goed, ik was snel uitgekeken en vond dat iets altijd wel weer anders kon. Deze onrust heb ik nu niet meer, misschien is het de leeftijd, is het mijn levenservaring of de andere plek waar we nu wonen? Had ik toen alles beter overwogen (denk ik nu) hadden wij nu misschien heel wat geld over gehouden. Maar ach, wie weet het … Helaas kunnen we het verleden niet meer terug draaien en hebben we besloten het nu anders te gaan doen.

kluslijst en kostenberaming

Terug naar de kluslijst en kostenberaming, hoe gaan we deze opstellen? Dit is een voorbeeld van hoe ik dit ongeveer wil gaan doen.

Op het lijstje komen de dingen te staan die ik wil gaan aanschaffen en de kosten hiervan. Daarnaast kunnen we het zelf fixen of moeten we het uit besteden. Indien uitbesteding, wat gaat dit kosten. Daarnaast in welke volgende gaan wij te werk, wij besloten van de zolder naar beneden te gaan.

Als eerste op de lijst komen onze zolder/slaapkamer en afdakje in de tuin te staan. Twee totaal verschillende projecten maar het afdakje in de tuin wil ik eigenlijk niet laten wachten tot het voorjaar. Deze hebben wij nodig voor de fietsen en het haardhout. Aan de zolder/slaapkamer willen we beginnen zodra het financieel mogelijk is.
Vandaag ga ik dus beginnen met alles in een excel sheet te zetten. Wat wil ik (het maakt zo gek niet uit) en wat kost het. Naar aanleiding van mijn lijst gaan we kijken wat we kunnen doen en waar we nog voor moeten sparen. Als je een lijstje hebt wordt alles niet alleen overzichtelijker, je krijgt een duidelijker beeld van je uitgaven en wordt je bewuster van wat je uitgeeft.

kosten besparen

Naast het bewustzijn van de kostenuitgaven ben ik tegenwoordig ook bewuster bezig met hoe ik nog meer kosten kan besparen via andere wegen. Zo denk ik na over iets tweedehands aan te schaffen via Marktplaats en/of zoek ik heel internet af naar aanbiedingen. Nou ben ik er niet naar uit om alle klein bedrijven tegen elkaar uit te spelen maar de “grote” onderons die de aanbiedingen toch hebben sla ik zeker niet af. Zo vond ik onder andere op de site Acties.nl goede acties en kortingscodes van verschillende winkels bij elkaar. Daardoor heb ik al eens bij Hema en Coolblue kunnen besparen.
Naast de kostenberaming maakte ik uiteraard ook twee moodboards, één voor de tuin en één voor de slaapkamer. De moodboards zijn vooral samengesteld met betrekking tot het kleuren en materiaal gebruik.Hierboven alvast die van de slaapkamer/zolder. Het plan tuin laat ik jullie snel een andere keer zien als we het (weer) over de tuin gaan hebben 😉

Moodboard : Stephanie Koster
voorbeeld kostenberaming Google

Mijn naam is Stephanie Koster, 50 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

5 Comments on “Nieuwe klus projecten ~ ideeën en kosten besparen

    1. Leuk dat je mijn blog leest Nathasja! het is fijn om te horen dat mensen ook nog iets opsteken van mijn verhalen 😉 haha…

      Fijn weekend!

      Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *