Interior

Raamdecoratie in de badkamer

Rolgordijn voor in de badkamer

Welke raamdecoratie kies je in de badkamer?

Eerder schreef ik over de mini make-over van onze badkamer, heb je deze gemist klik hier. Ik heb het in deze blog toen niet gehad over de raamdecoratie in deze ruimte. In onze badkamer zit een klein raam waar nu nog geen raambekleding voor hangt. Schrik niet, wij hebben bijna geen inkijk dus ik loop niet te koop ­čśë
Graag wil ik het in deze blog hebben over de mogelijkheden die er zijn qua raambekleding in vochtige ruimtes. Hieronder lees je welke soorten raamdecoratie er zijn en welke geschikt zijn om in een badkamer op te hangen. Wist je bijvoorbeeld dat er rolgordijnen met speciale coating zijn voor in de badkamer?

Welke soorten raamdecoratie zijn er allemaal?

Voor in huis heb je verschillende soorten gordijnen. Hieronder zie je welke raamdecoratie er zijn en hoe deze werken:

Rolgordijnen
Rolgordijnen kent iedereen wel, het is een simpel product dat ook makkelijk te bedienen is. Een rolgordijn bestaat uit een doek die aan een rolstok of buis wordt bevestigd. Je kunt het rolgordijn met een ketting op- en afrollen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stoffen: verduisterend, lichtdoorlatend, transparant of screendoeken. Je hebt heel veel verschillende kleuren dus zo kan iedereen een mooie kleur rolgordijn vinden.

Duo rolgordijnen
Duo rolgordijnen werken hetzelfde als gebruikelijke rolgordijnen, alleen de stof is anders. Een duo rolgordijn is voorzien van een dubbel doek. De stof bestaat uit horizontale vitrage banen afgewisseld met een lichtdoorlatende stof. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht en privacy je wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de lichtdoorlatende banen uit te hangen, zo kan er niemand naar binnen kijken. Ook kun je de lichtdoorlatende banen laten afwisselen met de vitrage banen. Mensen kunnen dan wel naar binnen kijken, maar je hebt wel veel licht naar binnen. Bij duo rolgordijnen heb je de keuze uit verschillende kleuren, zoals wit, beige, grijs, antraciet of zwart.

Pliss├ęgordijnen
Pliss├ęgordijnen bestaan uit een systeem waaraan een geplooide doek bevestigd is. In het doek zitten vouwen, waardoor het er bij een enkele stof van de zijkant uit ziet als een zigzag stof. Ook kun je kiezen voor een dubbele stof en dan zie je van de zijkant een honingraat. Je kunt pliss├ęgordijnen op en neer halen met een ketting, koord of handgreep. Wat bijzonder aan een pliss├ęgordijn, is dat deze ook in het midden van het raam kan hangen. Zo heb je wel licht via de boven- en onderkant, maar heb je in het midden stof hangen en dan heb je ook privacy.

Jaloezie├źn
Jaloezie├źn zijn horizontale lamellen en kunnen uit verschillende materialen bestaan. Je hebt de keuze uit aluminium, houten of stoffen lamellen. Jaloezie├źn kun je kantelen en zo kun je een beetje spelen met het licht. Je kiest uit verschillende breedtes lamellen, tegenwoordig zijn hele brede lamellen erg in. Houten jaloezie├źn zijn ook erg populair, omdat het de goedkopere variant van shutters zijn.

Gordijnen
Je hebt natuurlijk ook gewone gordijnen. Stoffen gordijnen worden ook wel overgordijnen genoemd, omdat veel mensen namelijk kiezen voor 2 soorten raamdecoratie. Overgordijnen voor `s avonds en andere lichtdoorlatende raamdecoratie voor overdag.

Vouwgordijnen
Vouwgordijnen werken een beetje hetzelfde als rolgordijnen, alleen is de doek dan anders. Vouwgordijnen bestaan echt uit een zachte stof en kun je per (vouw)baan bedienen. Er zijn verschillende stoffen net als bij rolgordijnen: verduisterend, lichtdoorlatend of transparant. Je hebt alleen minder keuze uit kleuren.

Lamellen
Lamellen bestaan uit een rails met verticale lamellen en zijn erg functioneel. Verticale lamellen worden vaak gemaakt van kunststof, maar er bestaat ook een stoffen variant. Je kunt kiezen uit verschillende lamelbreedtes en hebt in ieder geval genoeg keuze in kleuren.

Paneelgordijnen
Paneelgordijnen bestaat uit verschillende panelen of te wel verschillende verticale stroken. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, maar soms ook je eigen dessin kiezen. Paneelgordijnen worden ook wel gekozen als afscheiding in een ruimte.

Shutters
Shutters worden gemaakt van hout en zijn eigenlijk een soort luiken voor aan de binnenkant. De shutters worden voorzien van horizontale lamellen die je zelf kunt kantelen en zo ook weer de lichtinval bepalen. Shutters zijn er in verschillende, natuurlijke kleuren.

Welke raamdecoratie zijn er nou geschikt om in een badkamer te hangen?

Er zijn 3 vormen van raamdecoratie geschikt om in de badkamer te hangen. Of raamdecoratie geschikt is om in een vochtige ruimte te hangen, heeft te maken dat sommige onderdelen gaan roesten als ze vochtig worden. Ook kunnen sommige materialen niet nat worden, omdat ze dan op den duur kunnen gaan schimmelen. Hoewel je veel keuze hebt uit raamdecoratie, is het voor in de badkamer beperkt. Hieronder vind je welke raamdecoratie geschikt zijn om in een badkamer te hangen:

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn geschikt om in een badkamer te hangen, maar niet alle uitvoeringen zijn geschikt. Qua stof kun je alleen kiezen voor de verduisterende stof, deze heeft vaak een speciale coating die tegen vocht kan. Wel is het zo dat je een rolgordijn niet als douchegordijn kan gebruiken, het rolgordijn mag niet nat worden. Ook kun je het beste kiezen voor een rolgordijn met een kunststof ketting, want een metalen ketting kan gaan roesten.

Rolgordijn op maat

Aluminium jaloezie├źn
Niet alle jaloezie├źn zijn geschikt om in de badkamer op te hangen. Aluminium jaloezie├źn zijn wel geschikt voor in de badkamer en dat komt, omdat aluminium niet roest. Houten jaloezie├źn zijn erg bewerkelijk en kunnen niet goed tegen vocht. In een badkamer zie je vaak een kiepkantel raam en dan kun je de jaloezie├źn bijvoorbeeld op het houten kozijn zelf monteren en met hulp van een stalen draad die door de horizontale lamellen loopt, blijven de jaloezie├źn op zÔÇÖn plek als je het raam kantelt.

Lamellen
Verticale lamellen zijn ook geschikt voor in een badkamer, maar dan wel alleen de kunststof variant. Kunststof kan goed tegen water en is daarom ook ideaal om in een badkamer te hangen. Je kunt ook hierbij het beste kiezen voor de kunststof ketting en niet voor de metalen ketting (net zoals bij het rolgordijn).

Wat zijn de voordelen van rolgordijnen in je badkamer?

Je hebt dus de keuze uit 3 soorten raamdecoratie, maar wat zijn nou de voordelen van rolgordijnen in de badkamer? Met verduisterende rolgordijnen kun je kiezen uit heel veel kleuren dus voor iedere badkamer kun je een bijpassend doek vinden. De meeste badkamer ramen zijn niet groot en rolgordijnen kun je vanaf 30 cm breed en 30 cm hoog bestellen. Je hebt bij rolgordijnen keuze uit een standaard uitvoering waarbij de rol zichtbaar is of je kunt kiezen voor een aluminium cassette om de rol heen. Een cassette geeft een luxere uitstraling, maar is beschikbaar vanaf 60 cm breed. Een voordeel is dat je rolgordijnen op maat kunt bestellen en daarom kun je voor ieder badkamerraam een mooi rolgordijn vinden.

Wat zijn de voordelen van aluminium jaloezie├źn voor in de badkamer?

Aluminium jaloezie├źn heb je in honderden kleuren en daarom passen aluminium jaloezie├źn goed in iedere badkamer. Het is het mooist als je kiest voor een kleur die terugkomt in de badkamer, bijvoorbeeld dezelfde kleur jaloezie├źn als je handdoeken of badmat. Jaloezie├źn zijn zeer geschikt voor kleine ramen en kun je al vanaf 17,5 cm breed bestellen, veel smallere ramen bestaan er eigenlijk niet. Als je een klein raam hebt, dan staan smalle jaloezie├źn erg mooi. Brede jaloezie├źn geven weer een luxere uitstraling.

Wat zijn de voordelen van lamellen voor in de badkamer?

Verticale lamellen gemaakt van kunststof, zijn geschikt voor in de badkamer. Je heb net als bij jaloezie├źn de keuze uit verschillende lamelbreedtes en kleuren. Verticale lamellen kun je erg makkelijk schoonmaken en zal je minder vaak hoeven schoon te maken dan horizontale lamellen waar stof zich snel ophoopt. Lamellen kun je vanaf 30 cm breed bestellen en je kunt kiezen voor verschillende pakketzijdes. Zo kun je ervoor kiezen dat het pakket lamellen helemaal aan de rechterkant of linkerkant hangt in opgetrokken stand.

Op de laatste foto zien jullie in between gordijnen in de badkamer hangen. Het staat hartstikke mooi maar is niet echt geschikt. Hou er altijd rekening mee dat je gordijnen niet nat worden en dat er genoeg ventilatie aanwezig is in je badkamer.

**Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Raamexpert. Alle gebruikte foto’s komen van mijn Pinterert account en zijn te vinden bij Bathroom. Door op de foto’s te klikken kom je bij de oorspronkelijke bron.

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

6 Comments on “Raamdecoratie in de badkamer

  1. Ik ga zo eerst snel je blog lezen over je badkamer. Onze badkamer is aan een verbouwing toe, lees hij moet naar boven. Ik kan dus veel inspiratie gebruiken. Ik heb nog geen idee wat ik voor de ramen zal gaan hangen.

  2. Raamdecoratie in de badkamer is een veelbesproken onderwerp. Wat als deze nat wordt. Met ruim 30 jaar ervaring blijft de beste oplossing voor de badkamer een aluminium jaloezie. Die gaat tot 20 jaar mee. Houten jaloezie├źn plaats je enkel als de luchtvochtigheid maar kort hoger is. Je loopt anders het risico op kromtrekken van de lamellen en lak scheuren. Heb je een goed afzuigsysteem en komen er bij de keuze van een rolgordijn of pliss├ę geen spatten op het doek, dan past een duo rolgordijn of rolgordijn van screenstof. Voor alle rolgordijnen en pliss├ę geldt dat je ze niet vochtig opgerold moet laten. Er kan zich dan schimmel ontwikkelen.

  3. Bij mijn ouders heb ik altijd een badkamer gehad zonder een raam. Nu krijg ik zelf een badkamer met een raam en de keuzes zijn echt oneindig. De blog heeft me wel even aan het denken weer gezet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *