planten
Gardening

Aan de slag in de tuin!

tuinieren

klussen in de tuin

voortuin opknappen

pad maken

planten

voortuin

Tuin opknappen

Afgelopen weekend was een productief weekend. Ik ging na heel lang denken, dromen en overal ideeën opdoen dan eindelijk aan de slag in onze tuin. Het plan was om aan de achtertuin te beginnen maar ik begon aan de voortuin 😉
Twee weken terug plaatste ik deze blog. In deze blog beschreef ik dat ik een half jaar voordat wij verhuisden een hele achtertuin opgeknapte. De tuin was helemaal zoals ik had gehoopt hoe hij zou worden. Bijna alles had ik zelf gedaan samen met Jack en hier en daar hadden we wat hulp van een vakman, onze buurman en mijn man. Helaas hebben wij maar kort van onze achtertuin mogen genieten. De drang om te verhuizen bleef overheersen en daar hebben wij na jaren wikken en wegen gehoor aan gegeven.

Eerst een voortuin make-over

Ondanks dat ik heel veel (opknap-)plannen heb voor de achtertuin, begon ik dus aan de voortuin (logisch!?). De voortuin kon ook wel een kleine make-over gebruiken en ik bedacht me als ik daar nou eerst mee begin dan is dat alvast netjes (waar slaat dit op?). Met een schop in de hand ben ik gaan spitten en heb ik als eerste een nieuw pad voor het raam aangelegd. Hoe ging ik te werk?

Tuinpad aanleggen

Zelf een straatje aanleggen is nog niet zo heel makkelijk. Ik legde samen met mijn buurman in onze vorige tuin een straatje maar het is best een klus om alles er strak en waterpas in te krijgen. In onze voortuin koos ik voor grind, een makkelijke vervanger voor bestrating 😉 Niet alleen omdat het makkelijk is koos ik voor grind. Grind is goedkoop, makkelijk in onderhoud en het combineert mooi. De combinatie met klinkers, gras en andere beplanting, lekker old skool, daar hou ik van. In de tuinen van vroeger werd er ook veel gebruik gemaakt van grind (wij hadden vroeger ook een grindpad in de voortuin). Wist je dat grind ook goed is voor de afwatering in je tuin? Te veel bestrating zorgt er voor dat het regenwater niet meer goed kan wegtrekken. Verder met het pad 😉
Na het uitgraven en daarna de grond egaliseren, heb ik worteldoek op maat gekipt en op de tuinaarde gelegd. Over het worteldoek heb ik ophoogzand gegooid. Daarna alles uit geharkt en daarna aangestampt. Op dit zand komt het grind. De volgorde van zand / worteldoek moet wellicht andersom maar ik vind het nooit zo mooi als het doek door het grind heen komt. Vandaar mijn keuze voor andersom dus.

Hergebruikte klinkers

De afzetting van het tuinpad naar de border heb ik gemaakt van hergebruikte klinkers. Ik hou van hergebruik, het is beter voor het milieu en het bespaard je een hoop geld. Buiten dat hou ik niet zo van betonbanden. De klinkers heb ik schuin op zijn kant tegen elkaar aangezet in een rechte lijn. Het is een ouderwetse manier van leggen. Met mijn rolmaat in de hand heb ik om de 20 cm gecontroleerd of ik recht bleef neerzetten. Op zich een makkelijke klus met een leuk resultaat. Komende week laat ik een halve kuub berggrind, ook wel alphengrind genoemd in een big bag afleveren zodat ik het tuinpad kan opvullen. Voor dit pad heb ik uiteraard niet zoveel grind nodig maar heb ik ook alvast genoeg voor de achtertuin.

Grindpad

Vind jij een grindpad nou wel mooi maar niet praktisch? dat kan. In grind zak je namelijk best weg als je er overheen loopt. Je moet het met regelmaat aanharken omdat je anders hopen krijgt. Het moet schoon gemaakt worden. Daar zijn oplossingen voor!
Onder het grind kunnen ook grindmatten gelegd worden. Op deze manier hoef je niet zoveel grind te gebruiken en je hebt meer grip als je er overheen loopt. En tja… grind schoonmaken? dat deden ze vroeger, nu niet meer hoor 🙂

Groene struiken

Voor de border kocht ik een aantal groene struiken bij Intratuin en plantte ik ook nog een uit de kluiten gewassen Rozemarijn struik van de buren over. Ik koos voor vol en groen. Makkelijk in onderhoud en fijn voor veel kleine dieren.
Binnenkort meer over de achtertuin en het eindresultaat van voor!

berggrind
                                          Foto van onze oude tuin, berggrind afgezet met klinkers.

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

5 Comments on “Aan de slag in de tuin!

  1. Wat leuk! Ik ben ook bezig met de voortuin en koos ook voor grind! Hier gewoon wat zakken bij de bouwmarkt gehaald… (manlief dan dus!?) En om te voorkomen dat je t worteldoek ziet heb ik gewoon een knijterdikke laag gedaan!!

    Ik ben ook geen fan van betonranden en ga denk ik voor een zwart gebeitste lange plank als rand…

    Maar, leuk!

  2. Leuke DIY project. Ik had tijdens zomer ook mijn achtertuin aangepakt. Was het een moeilijke keuze geweest, welke groene struiken te plaatsen? Ik had meer bloemen geplaatst voor de kleur. Heb je ook wintergroene planten geplaatst? Ik overweeg nog om zulke struiken te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *