jaren 70 woning
Interior

Wat je tegen kunt komen als je een oud huis koopt ~ onderhoud en verzekeren

Verhuizen

Vorig jaar om deze tijd gingen wij bijna verhuizen. Het was prachtig mooi weer en tussen de dozen in pakken door, zochten wij onze verkoeling op de steiger aan de Westeinder plassen. Ook nu is het alweer een paar weken mooi weer en weet ik weer waarom wij zo graag op deze plek wilde wonen (in de winter was ik het even kwijt). Iedere dag dat de zon schijnt levert ons een vakantie gevoel op. Één stap in de achtertuin doet me denken aan vroegere vakantie’s op de camping. Wat wonen wij hier vrij.

Onderzekerheid

Mijn zoektocht op Funda heeft mij (en ook mijn man) genoeg slapeloze nachten bezorgt. Het was een jaar van onzekerheden. Binnen een paar weken waren we ons huis kwijt en hadden we in één keer niets meer. Waar zouden we gaan wonen? en waar waren we naar op zoek? Dat ik niet meer in een nieuwbouw huis wilde wonen stond vast. Ons “oude” huis had me ervan overtuigd dat nieuwbouw niets voor mij is. De plek was leuk voor de kids toen ze klein waren. Wat is er fijner voor een klein kind dan in een nieuwbouw wijk te wonen. Ze liepen de tuin uit en er waren genoeg andere kinderen om mee te spelen. Aan het einde van de straat zat een speeltuintje en er waren weinig tot geen auto’s in de straat waar je je zorgen over hoefde te maken.

Waarom verhuizen?

Kleine kindjes worden echter groot, al hoefden we voor de ruimte niet weg. Het huis was ruim, het had een grote woonkamer, met open keuken. Over de slaapkamers ook niets te klagen. Het waren er 4 stuks met allen evenveel ruimte. Een huis van 13 jaar oud waar we weinig tot geen onderhoud aan hadden, een tuin op het zuiden. Niets mis mee! Waarom zou je willen verhuizen heb ik mensen vaak horen zeggen? Tja, ik snap het ook niet als ik het zo allemaal opschrijf, maar het was een gevoel. Een gevoel van onrust die ik altijd in dat huis heb gehad. Dit gevoel verdween als sneeuw voor de zon toen wij hier gingen wonen.

Zoektocht

Van een nieuwbouw huis naar een huis uit de jaren 70, is toch wel een omschakeling. In eerste instantie was ik op zoek naar een huis uit begin 1900. Waar het huis zou staan maakte me niet veel uit. We zijn op heel veel plekken gaan kijken, van Leeuwarden, tot Enkhuizen, van Apeldoorn tot Zaandam. Het waren stuk voor stuk mooie huizen maar iedere keer liep het stuk op iets. Net verkocht, overboden, te klein, kleine tuin, te afgelegen, noem maar op. Buiten dat waren en zijn nog steeds de huizen uit begin 1900 erg in trek. Na verloop van tijd heb ik mijn zoektocht aangepast naar huizen uit de begin jaren 70.

Onderhoud

Huizen uit de jaren 70 zijn groter en strakker qua vormgeving. Dit spreekt mij toch meer aan. Toen het huis te koop kwam waar we nu bijna een jaar wonen was ik blij verrast dat het een huis uit 1971 was, en ook nog eens gebouwd door mijn opa. Het huis had de sfeer die ik zocht en de ligging was (en is nog steeds) fantastisch. Een huis wat al 47 jaar oud is vergt echter ook wat onderhoud, en dat waren wij niet gewend. Zo hebben wij ondertussen al een paar keer lekkage gehad. De lekkages waren op plekken waarvan ik denk dat er eerder lekkage moet zijn geweest. Dit is niet bij de verkoop doorgeven 🙁 Op verborgen gebreken kunnen we het niet meer gooien want dan hadden wij dit binnen twee maanden na aankoop moeten melden. Wat ontzettend balen is dit!

Bouwkundig rapport

De achterpui, is ook aan vervanging toe, iets waar wij ook niet goed opgelet hebben. Hadden wij misschien beter een bouwkundig rapport kunnen laten opmaken bij de aankoop? Misschien wel? Onze makelaar dacht dat het niet nodig was en wij dachten zelf ook van niet. Als we het niet meer terug kunnen halen bij de vorige bewoners, ben je er dan misschien niet voor verzekerd? De waterschade werd veroorzaakt door de vele regenval. Ik weet te weinig van verzekeringen (en met mij vast nog veel meer mensen). Daarom zocht ik het eens op via onze inboedelverzekering van Centraal Beheer. Via de site, die erg duidelijk is, kwam ik er meteen al achter dat wij het helaas niet terug kunnen krijgen via onze verzekering. Eem verzekerings maatschappij keer in vele gevallen uit, maar niet bij slecht onderhoud of een constructiefout.

Wat ik jullie kan meegeven dus, is altijd een bouwkundig rapport op te laten maken bij de aankoop van een oud huis. Misschien adviseer ik het ook wel bij een nieuw huis, je weet maar nooit. Sommige dingen worden niet altijd gemeld, al dan niet bewust of onbewust. Wij gaan sparen voor de reparatie aan het dak. En die pui, die moet nog maar heel even mee. We sparen vrolijk door 😉

Fotobron: Historiska Hem

Mijn naam is Stephanie Koster, 50 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

3 Comments on “Wat je tegen kunt komen als je een oud huis koopt ~ onderhoud en verzekeren

    1. de huizen die op Historiska Hem staan zijn om te smullen. Geen opsmuk, real life en bijna allemaal mijn smaak 😉 die van jou denk ook haha….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *