Lifestyle

Voorjaar in aantocht ~ tijd voor buiten klussen

kunststof kozijnen

tuinhek

ijs

tuin

narcissen

Voorjaars kriebels

Met het voorjaar in aantocht (2 dagen geleden stonden we nog op het ijs en was het echt winter) krijg ik echt weer de kriebels om wat klussen buiten aan te gaan pakken. Gisteren liep ik de tuin in en voelde ik direct dat de temperatuur zo’n tien graden hoger was dan de dagen daarvoor. De wind was gaan liggen en de zon scheen. Wat een heerlijkheid en wat was ik daar aan toe (wie niet!?) Ondertussen is Februari gepasseerd en leven we alweer in Maart. Nog een paar weken en dan begint de lente. Na maanden grijs grauw weer, een tuin wat een droevenis is, groene aanslag overal, verlang ik naar zon, groene blaadjes aan de bomen, bloeiende plantjes en een vrolijke buitenboel. Een dag als vandaag, doet mij al verlangen naar de schuifpui open en heerlijk buiten klussen en luieren in de tuin (die twee gaan best samen) 😉

Kleine klussen

Voordat onze achtertuin gereed is voor dit voorjaar en zomer moeten er nog wel wat klussen gedaan worden. Zo is een hogedrukreiniger over de schutting en de tegels geen overbodige klus. Zodra de houten schuttingen aan beiden kanten van de tuin algen vrij zijn, gaan ze in de zwarte beits. Dit is een hele klus maar dan worden ze wel mooier en meer mijn smaak dan hoe ze er nu uit zien. De borders moeten daarna opgevuld worden met aarde en planten en één border gaat er verdwijnen. Achter de schuur komt het veel besproken fietsen- en haardhout afdakje (die gaan we zelf maken met wat hulp misschien). Dit zijn voor nu de klusjes onder de noemer, kleine klussen.

Grote klussen

Dan de grote klussen. Of wij er dit jaar aan toe zijn durf ik nog niet met zekerheid te zeggen want deze klussen gaan aardig wat geld kosten. De schuifpui achter moet vervangen worden en sommige delen van de buitenkozijnen moeten opnieuw in de verf gezet worden. Een deel daarvan kunnen we zelf zijn maar een deel ook niet. Aan de zijkant van het huis zit een badkamerraam waar we niet bij kunnen. En zo zijn de dakkapel en de daklijsten aan een verfbeurt toe. Als jezelf een waaghals bent doe je dit misschien zelf, maar wij zijn niet zo stoer 😉
De achterpui, is een kantel- kiep pui (al best oud) en ging stuk toen wij er net 2 maanden woonden. Deze is heel onhandig in het gebruik en moet als één van de eerste grote dingen in dit huis vervangen worden.

Welke kozijnen kies jij?

Maar voor welke kozijnen / pui kies je dan? Ik weet niet of jullie het op de foto’s kunnen zien maar onze kozijnen en tussenschotten zijn van hardhout, trespa en kunststof. Een beetje een rommeltje maar alles is wit en daardoor ziet het er in zijn geheel niet heel verkeerd uit. Trespa en kunststof zijn makkelijk in het onderhoud en hoef je alleen maar schoon te maken (een paar keer per jaar). Hardhout moet 1x in de zoveel jaar geschilderd worden, wat ik persoonlijk minder vind omdat het veel geld kost om het te laten schilderen. Echter vind ik hardhout wel mooier dan kunststof.

Waar let je allemaal op als je nieuwe kozijnen nodig hebt?

Waar let je allemaal op voordat je nieuwe kozijnen aanschaft? De prijs, wat vind ik mooi? hoe duurzaam is het product? dus hoelang doe ik ermee? welk onderhoud heb ik eraan.
De kunststof kozijnen prijzen liggen ongeveer 15% lager dan de prijs van houten kozijnen en 20% lager dan aluminium kozijnen. Ze gaan ook tot 50 jaar mee (als ze niet stuk gaan) en hebben dus de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Een ander voordeel is dus ook dat ze niet geschilderd hoeven te worden, het onderhoud ligt daardoor aanzienlijk lager. De looks zijn van kunststof kozijnen zijn tegenwoordig ook veel mooier dan die van jaren terug. Zo zijn sommige kunststof kozijnen niet meer te onderscheiden van echt hout.
Waar ik wel van baal, en daar heb ik echt op gelet toen wij naar een nieuw huis gingen kijken, hoe zien de kunststof kozijnen eruit? (als ze in een huis zaten) en op welke plekken in het huis zitten ze allemaal. Zo kan kunststof vergelen en is het niet overschilderbaar.

Veiligheid en beveiliging

Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig ook een stuk veiliger tegen inbraak. Mocht je echter meer behoefte hebben aan huisbeveiliging kun je altijd verdere stappen ondernemen door het installeren van dievenklauwen en andere hang- en slotwerken. Vroeger werd er wel eens gezegd dat houten kozijnen het veiligst zijn van allemaal. Door de jaren heen is dit door experts steeds vaker tegengesproken. Anno 2018 stellen we vast dat kozijnen die zijn vervaardigd uit kunststof of aluminium een stuk veiliger zijn dan jaren terug. Ze zijn in de loop der jaren veel robuuster en beter afgesloten waardoor ze een sterk verbeterde bescherming bieden tegen inbrekers. Het openbreken van een kunststof kozijn met een koevoet is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig als het lijkt.
Meer weten over huisbeveiliging check deze site eens. Of check deze blogs eens Beveiligen van je huis en Veiliger wonen ~ huis automatisering.

Fotografie : Stephanie Koster

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

2 Comments on “Voorjaar in aantocht ~ tijd voor buiten klussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *