View over Fryken Airbnb Visit Sweden
Travel

Voor het eerst op reis naar Zweden

 

 

 

 

Op reis naar Zweden

Half september was het dan eindelijk zover, ik ging voor het eerst in mijn leven op reis naar Zweden! Het land waar ik al jaren van droomde. Dat het zo lang duurde lag niet aan mij. Mijn man had de behoefte niet om naar het “Noorden” op vakantie te gaan, dus het kwam er nooit van.  Toen mijn nichtje mij paar maanden terug vertelde dat ze naar haar vriendin in Zweden zou gaan zei ik gekscherend zal ik met je mee gaan? Waarop zij antwoordde, gezellig! Zo gezegd, zo gedaan. We boekten de tickets en woensdag 13 september was het dan zo ver. We vertrokken vroeg in de ochtend met een KLM Cityhopper nar Oslo, Noorwegen. Daar bleven we 1 dag.  Om de eerste dag in Oslo te zien, klik hier.

Na 20 uur Oslo vertrekken we om 6.00 uur ’s ochtends met de trein naar Arvika, Zweden. Een relaxte treinreis die 2 uur duurt. Op het station van Arvika worden we opgehaald door Lizzy. Lizzy is de moeder van Nova der vriendin. Lizzy en ik kennen elkaar uit het dorp. Drie jaar terug emigreerde zij met haar gezin naar Zweden. Ik beloofde haar ooit een keer langs te komen, dat het drie jaar moest duren was niet anders. However we waren er #YES!

 

Wandelen en fotograferen

Lizzy moet in de ochtend nog werken en zet ons af bij Claudia, haar dochter (de vriendin van Nova). Waar Nova even gaat uitrusten ga ik meteen naar buiten om te wandelen en te fotograferen. Wat is Zweden mooi, ik vind werkelijk alles prachtig! De gekleurde houten huizen, de mooie bossen en meren In de middag gaan we met zijn 4-en lunchen, wat hier heel normaal is. Na de lunch gaan we op bezoek bij Afke die wij beiden kennen via Instagram. Afke emigreerde vorig jaar ook met haar gezin naar Zweden. Hoe toevallig dat zij beiden in Värmland een huis kochten! Ook bezoeken we meteen maar even wat winkels in het dorp (Sunne) en gaan we naar de eerste Loppis van deze vakantie. Als een kind in de snoepwinkel mensen! Zweden begint leuk!

 

 

 

 

vakantie Zweden

Hondjes uitlaten en bessen plukken

De eerste avond slaap ik bij Lizzy, Peter en de jongens in huis. Zij hebben een vakantiehuisje maar deze is nu nog bezet. De volgende dag zullen de gasten vertrekken en kan ik er in. In de ochtend is het vochtig, echt herfst weer en gaan we de honden uitlaten. In het bos bij het meer Mellan Fryken, plukken we bosbessen en paddestoelen. Lizzy is een kei in alles wat in de natuur groeit en bloeit. Dus zij weet precies wat wel en niet eetbaar is.  In Leimuiden had zij een moestuin wat ook een waar paradijsje was. We maken een lange wandeling van ruim anderhalf uur en komen maar liefst 1 iemand onderweg tegen. Naast de overweldigende natuur, de mooie houten huizen en de wijdse ruimte is dit ook wel bizar hoor! Zijn wij totaal niet gewend.

In de middag gaan we nog een rondje omgeving en kringloop shoppen. Nova en Claudia gaan mee! (ook al houden zij niet zo van Loppis) 😉

 

 

Verblijf in het vakantiehuisje

De dagen daarna verblijf ik samen met Nova in het vakantiehuisje wat naast het huis van Lizzy en Peter staat. Naast hun mooie grote huis, hebben zij dus ook een aantal bijgebouwen. Naast het guesthouse een aantal schuren en een kas. Daarbij hebben zij een aantal hectaren grond en bos en wonen zij aan een meer en hebben zij zelfs een eiland in het meer en een klein riviertje in de achtertuin (ook bos).  Ach ja… groot grondbezitters zijn het! haha… De rust, de ruimte, de omgeving. Ik kan eigenlijk niets opnoemen wat niet heerlijk is aan deze plek. Hou je van rust en ruimte en wil je graag een keer met eigen ogen zien hoe mooi Zweden is kun je het huisje boeken onder deze link. Ik zeg meteen doen! je komt herboren thuis!

 

Eindeloos genoeg te doen

Wij verblijven in totaal 5 dagen in Zweden. Er is eindeloos genoeg te doen (vooral natuur!). We zien de mooiste meren en bossen. Naast al deze natuur zien Lizzy en ik een hele hoop kringloopwinkels. Wat ben ik blij dat deze vrouw dit ook leuk vindt! Het enige jammere is dat ik niet veel mee naar huis kan nemen 😉 Want dan wist ik het wel! Ga je ergens naar toe hou er dan rekening mee dat je wel even in de auto zit. De afstanden zijn niet vergelijkbaar met Nederland.

Een weetje > “In oppervlakte is Zweden bijna elf keer groter dan Nederland. De afstand tussen de noordelijkste stad Kiruna en de zuidelijkste stad Trelleborg is vergelijkbaar met die tussen Groningen en Madrid” 

Ga je naar de stad (in ons geval, we gingen een middag naar Karlstad) dan zit je ruim 60 km in de auto. Ik vond het totaal niet erg, want genoeg te zien. Maar hou je niet van lange afstanden rijden overweeg dan goed wel of niet naar Zweden te gaan.

 

 

Tips om naar toe te gaan!

  • Tossebergsklätten met uitzicht over een heel wijds gebied over de Fryken.
  • Loppis in Sunne omgeving. Tik in op Google en je krijgt een hele rits met kringloop adressen
  • Ski gebied Sunne
  • Selma Spa
  • Sunne Sommarland
  • Aplungens zwemstrandje
  • bezoek Karlstad
  • je hebt eindeloos veel meren en bossen. Je kunt overal je auto parkeren en gaan wandelen of zwemmen. In de winter uiteraard schaatsen 😉

Ben je na het lezen en vooral kijken van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook wel een keer een paar dagen (of weken) naar dit huisje in Sunne? Neem dan contact op met Lizzy via de link hierboven vermeld of stuur een dm via Instagram. Het account om te volgen is @viewoverfrykenstuga

 

 

Lizzy, Peter en de rest van het gezin heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid en de gezellige dagen in jullie huis! Zeker tot een andere keer!

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

7 Comments on “Voor het eerst op reis naar Zweden

    1. Zeker een ervaring! je kunt het wel bedenken maar in werkelijkheid is het nog mooier! En dank voor het compliment! Ik heb een nieuwe camera, super blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *