Interior

Vloer inspiratie

Nog een paar maanden en dan is het (hopelijk) eindelijk zover, we gaan verhuizen. De laatste hand is nog aan de hypotheek dus we wachten nog (zeer ongeduldig) af. We juichen pas echt als alles rond is (laat ik niet de goden verzoeken). Een ongeduldig type als ik is zich uiteraard al aan het oriënteren op interieur gebied. In deze blog laat ik wat mooie vloer inspiratie voorbij komen.

welke vloer kies jij?

In ons vorige huis hadden wij een micro cement vloer. De vloer kwam geheel per toeval op onze beneden verdieping te liggen (woonkamer, hal en keuken). Toen wij in 2004 ons nieuwbouw huis betrokken ben ik in veel opzichten voor het praktische gegaan, waar ik achteraf toch ook heel veel spijt van heb gehad. Op dat moment hadden wij twee kleine kinderen, een peuter van net 3 en een pasgeboren baby. Ook waren wij in het bezit van een lieve maar oh zo lompe labrador, die zichzelf niet altijd schoon hield als we uit gingen. Labrodors zwemmen graag en die van ons nam daar het voortouw in, zomer en winter. In het huis waar wij daarvoor woonden hadden wij een prachtige donker eiken planken vloer, werkelijk schitterend maar zeer onderhoudsgevoelig. In het nieuwe huis zouden wij voor een tegelvloer gaan, praktisch en stoer. Zo kwamen er grote grijze plavuizen in wildverband. Een kostenpost dat wil je niet weten maar wat zou deze vloer makkelijk voor ons zijn. Zo moest er vloerverwarming komen, moest de vloer geëgaliseerd worden en de tegels zelf waren duur. We hadden het er allemaal voor over. Echter vanaf het begin af aan ben ik er niet dol op geweest maar omdat het zo duur was durfde ik er niets over te zeggen. De vloer klonk hol en het donker grijs was erg aanwezig. Zelfs met gordijnen, vloerkleden, een grotere stoffen bank werd het probleem van de akoestiek niet opgelost.

ga je voor praktisch of mooi?

Praktisch was de stenen vloer het echter wel, zand en vuil in huis waren geen probleem. We hebben er jaren ook zo zijn voordelen van gehad.
Na zes jaar trok ik de stouten schoenen aan en liet mijn man tussen neus en lippen door weten dat ik eigenlijk niet zo blij was met de vloer. Zonder dat wij het van elkaar wisten dachten wij er hetzelfde over en hebben we uiteindelijk besloten de tegels eruit te halen. Achteraf bleek dus dat de tegels nooit goed verlijmd waren en dat er lucht onder de plavuizen zat waardoor ze hol klonken. De tegels tikte ik er één voor één uit en heb ik via Marktplaats weer verkocht. Omdat de vloer vol lijmresten zat moest de vloer opnieuw geëgaliseerd worden. Nadat de egaline opgedroogd was hebben wij besloten het zo te laten. De stoere vloer met beton look beviel ons wel! Het idee was om er ooit nog wel een keer hout overheen te gaan leggen, wat in eerste instantie ook het idee was.

Tot op de dag van vandaag vind ik een betonnen vloeren nog steeds mooi. Ik ben echter wel van mening dat het in een huis moet passen. In een oud huis zal in negen van de tien gevallen een houten vloer de mooiste optie zijn, denk dan aan een mooie planken vloer of een visgraad parket. In veel nieuwbouw huizen kiest men momenteel veelvuldig voor PVC- en gietvloeren, beiden zijn praktisch en stijlvol. Kies je voor een echte houten vloer denk er dan ook zeker over na dat de vloer eens in de zoveel tijd geschuurd moet worden en in de lak of was moet worden gezet. Ook verdraagt een houten vloer water niet goed en kunnen vlekken in het hout trekken.

wel of geen plinten

Nadat je je keuze hebt gemaakt, komt er nog een andere keuze die gemaakt mag worden. Wel of geen plinten?
In het tijdelijke huis waar we nu wonen ligt een parketvloer. Ooit zullen we waarschijnlijk plinten tegen de muur aan hebben gezeten, deze zijn er echter afgehaald toen men de muren ging verven en er daarna nooit meer opgezet. In ons vorige huis hebben wij nooit plinten gehad. Bij de plavuizen kwam ik er niet uit wat er tegen de muur aan moest. Houten plinten of stenen plinten in dezelfde kleur als de vloer. Bij de micro cement vloer vond mijn man het stoerder om geen plinten te nemen, dit staat ook wel strak. Persoonlijk vind ik dat plinten het geheel meer afmaken. Het staat allemaal net wat netter, je kunt er snoeren achter wegwerken en de muur beschadigt niet met stofzuigen en dweilen. Op deze site vind je een hele grote keus aan plinten.

Alle inspiratie foto’s van de diverse vloeren vond ik op de site van VT wonen.

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

4 Comments on “Vloer inspiratie

  1. Ik vind een houten vloer ook het mooiste in huis. Dit blijft toch altijd de meeste gezelligheid en sfeer geven! Ik ken iemand met een betonvloer en dat oogt toch al snel koeltjes.

  2. Oo wat erg dat je 6 jaar tegen een vloer op hebt gekeken die je niet mooi vond 🙁 Ik vind zelf een houten vloer of een betonnen vloer ook altijd super mooi. Wij hebben twee jaar terug een tegelvloer met houtlook laten leggen, nog steeds echt mega blij mee! Hoop dat je in je nieuwe huis weer een vloer krijgt waar je blij mee bent:)

  3. Een vloer kiezen is altijd een belangrijke keuze, het kan zoveel verschil maken! Ik zie veel mooie voorbeelden in het artikel voorbij komen, maar een gietvloer vind ik nog altijd het mooist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *