winterklaar
In de veronderstelling dat ik vorig jaar ook een blog plaatste over het winterklaar maken van de tuin ging ik op zoek naar waar ik toen over geschreven had. Als snel kwam ik er achter dat ik nooit eerder een blog schreef over dit onderwerp. Tijd om dit wel eens te doen dus 😉
Als je je tuin winterklaar maakt wat doe je dan eigenlijk? En als je dit gedaan hebt, hoef je dan de hele winter niets meer aan je tuin te doen? Zomaar twee vragen die meteen al bij me naar boven kwamen borrelen. In dit artikel leg ik uit wat je aan je tuin doet als je hem “winter klaar” maakt. Hoe je tuin het beste de winter overleefd en hoe je een wintertuin ook nog een beetje gezellig kunt maken.
de blaadjes vallen
Het duurde even langer dan normaal (wat is normaal) maar de blaadjes beginnen eindelijk van de bomen te vallen. Door de extreem warme zomer zijn alle bomen en struiken van slag. Waar ik in de zomer al aan het snoeien was omdat alles verdord was, kan ik nu mijn snoeischaar nog even laten liggen. De natuur loopt door de warme temperaturen achter op schema. Zo zouden de meeste bomen rond oktober al kaal moeten zijn, terwijl de meeste nu nog redelijk vol in blad staan. Zolang de temperaturen niet echt dalen (we hebben ook nog niet veel koude dagen gehad) kan het nog wel even duren voordat al het blad valt. Laat de bladeren die al wel in je tuin liggen zolang mogelijk liggen. Dit heeft zo zijn functie.
Afgevallen blad ziet er vaak rommelig uit in je tuin, maar toch heeft het zijn functie’s in de tuin. De dorre bladeren beschermen bijvoorbeeld de border tegen vorst. Een laag van afgevallen blad isoleert, voorkomt dat de bodem dichtslaat en is gunstig voor het dierenleven. Egels bijvoorbeeld hebben er een lekkere warme deken aan 😉 Hark het blad dus liever nog niet op.
help de vogels de winter door
Dit weekend stond er een artikel in de krant over “help vogels de winter door”. In het nieuws kwam dit onderwerp ook voorbij. Jaarlijks sterven er in de winter veel vogels door de kou en doordat zij geen voedsel kunnen vinden. Door milieu vervuiling en overbestrating is het aantal vogels al drastisch afgenomen. Weidevogels kunnen in de wei geen voedsel meer vinden en trekvogels treffen hun overwinter gebied vernield aan. Hoe erg is dit!? Laten we daarom onze tuinvogels te hulp schieten door ze bij te voeren. Door te wachten met de tuinbladeren opruimen (tussen het blad zitten kleine diertjes die vogels eten), waterschaaltjes neer te zetten en slaapkastjes op te hangen helpen we ze al een stuk op weg. Ook word er een tip gegeven struiken en bomen in je tuin te planten met bessen en bottels. Vogels zijn dol op bessen en bottels. Naast de beplanting in je tuin kun je ook nog steeds pindaslingers en vetbollen ophangen. Nog een tip! bind de kat een belletje om … arme Keesje, die graag op vogeltjes jaagt 😉
borders
Terug naar de tuin zelf. Bij ons zijn de borders nog behoorlijk groen. Zolang deze nog groen zijn snoei ze liever niet, wacht tot alles bruin en afgestorven is. Verwijder alleen de éénjarigen. Trek deze met wortel en al uit de grond om rotting te voorkomen. Snoei en knip vaste planten pas kort zodra er niet veel meer van over is. Zoals hierboven aangegeven, probeer het blad zolang mogelijk te laten liggen. Op de kale stukken grond kun je nu de bloembollen in de grond stoppen. Probeer wel goed in te schatten waar je straks je tulpen en narcissen het mooist vind staan. Straks als de winter voorbij is staat jouw tuin dan al vroeg in kleur en kun je weken genieten van deze voorjaarsbloeiers. Ook kun je winterharde planten in de grond stoppen zoals heide en winterviolen, alleen vind ik deze persoonlijk mooier in een mand op tafel of elders op het terras staan.
Laatste keer gras maaien
In de herfst kan het gras voor de laatste keer gemaaid worden. Door de lage temperatuur groeit het gras nu minder snel. Als het heel zacht is in de herfst, kan het nodig zijn om aan het begin van de winter nog een keer te maaien. Maai het gras niet te kort. Vang het afgemaaide gras op of hark het er af, het is beter als er gedurende de winter niets op het gazon ligt. Is er veel afgevallen blad op het gras terecht gekomen, dan is het aan te raden dit eraf te harken. Een dikke laag blad zorgt voor lichtgebrek, waardoor het gras geel kan worden.
Bloempotten legen en kuipplanten naar binnen
Haal voor de vorst begint je bloempotten leeg en zet deze in de schuur of op een andere beschermende plek. Laat je de aardewerk potten buiten staan kunnen ze kapot vriezen door bevroren regenwater wat er in blijft staan, dit is zonde. Heb je kuipplanten en andere potten staan die niet leeg gehaald kunnen worden bescherm deze dan door ze in te pakken met bubbeltjes plastic of jutte stof. Deze isoleren en beschermen de plant / boom tegen de ergste kou. Sommige planten en bomen kunnen niet tegen extreme kou en zullen dood vriezen als je ze niet beschermd. Wil jij je druif of olijf meer zekerheid van overleven geven, overweeg dan een opvang voor planten. Er zijn speciale bedrijven die winter opvang bieden voor planten en bomen. Vind je het gezelliger als er wel potten / bloembakken in de tuin blijven staan kun je overwegen kunststof bloembakken aan te schaffen. Deze zijn geïsoleerd van binnen en hoeven daardoor ook niet “ingepakt” te worden 😉
wintertuin gezellig maken
Hoe maak je een wintertuin gezellig rest dan de vraag. Zodra onze “dak” boom (een blauwe regen) straks zijn blaadjes kwijt is hangen wij er buitenverlichting in. Deze blijven niet alleen de Kerst periode hangen maar de hele winter. Lichtjes alleen al brengen gezelligheid met zich mee. Aan de schuurdeur hang ik een zelfgemaakte krans. Een krans maak je eenvoudig van snoeiafval (groene takjes), deze kun je opleuken met Kerstversiering of vetballetjes en pinda’s voor de vogels. Decoreer je buitentafel met maanden met mooie winterbloeiers. Skimmia of dopheide in combinatie met zilverkleurige plantjes en rode besjes. Hier en daar een lantaarn met een kaarsje. En tref je een mooie najaarsdag, maak dan (indien mogelijk uiteraard) een vuurtje en geniet samen van het buiten zijn. Afgelopen zomer hebben wij onze buitenhaard weg gedaan omdat we hem toch te klein vonden. Op ons verlanglijstje staat nu een tuin vuurschaal. Deze vinden wij persoonlijk net even gezelliger.
Geniet dus zodra het kan nog even van het buiten zijn. De winterperiode van binnen zitten duurt nog lang 😉
Is jouw wintertuin aan kant dan kun je je tuin tot het voorjaar laten rusten.
** Keesje is graag op jacht en neemt vaak zijn prooi mee naar huis. Hier aan de dijk veel veldmuizen en vogeltjes te vinden…
Erg leuk om te lezen en ik vind je foto’s altijd prachtig!
Zodra het kan zijn we nog buiten te vinden maar op het moment is het vooral erg nat en grijs.
X
Alet
Dank je Alet! Hier de laatste weken ook niet echt mooi meer hoor. Nat, grijs en grauw. Vandaag is het droog en ga ik nog snel wat bloembollen in de grond doen voordat het te laat is 😉
Fijne woensdag!
Stephanie