magnolia
Lifestyle

Staying home ~ deel 2

Thuis blijven ~ deel 2

Thuis blijven deel 2, hoeveel delen zullen er gaan volgen? De maatregelen vanuit de regering zijn weer aangepast en verlengd tot 1 juni. Best lang, dat betekent gewoon nog 2 maanden langer. De muren komen ondertussen al op ons af, en nu komen er nog zoveel weken bij. Hoe gaan we dat doen? Niet naar werk, niet naar school, geen sociale contacten. Hopelijk gaat dit nog wel iets aangepast worden, maar voor alsnog voorlopig waarschijnlijk niet. Mijn kids zijn gefrustreerd, ze “moeten” huiswerk maken maar snappen vaak niet hoe en hoelang. Ze mogen niks afspreken en moeten binnen blijven. Voor de mannen van mij bijna niet te doen. De jongste moet bijvoorbeeld iedere dag even uitrazen want anders gaat het echt niet goed met hem. Vanochtend kreeg ik een mooi stukje doorgestuurd ik deel hem graag even hieronder. Wellicht biedt het wat uitkomst voor sommige mensen die met hetzelfde “probleem” kampen als wij.

advies voor ouders met schoolgaande kinderen

Je hebt misschien de neiging om nu een strak rooster te maken voor je kinderen. Je hoopt op uren leren, online oefeningen, experimenten en boek verslagen. Je gaat schermtijd beperken tot alles klaar is! Maar er is iets belangrijks… Onze kinderen zijn net zo bang als wij op moment. Ze horen niet alleen alles wat er gebeurt maar ze voelen ook onze constante spanning en angst. Zij hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Ja, het idee van weken ‘vrij’ misschien leuk, niet zich realiserend dat de werkelijkheid is dat ze vast thuis zitten zonder hun vrienden te kunnen zien. In de komende weken zul je steeds meer gedragsproblemen zien ontstaan. Of het nou angst is of boosheid of protest omdat ze niets ‘normaals’ kunnen doen – het komt eraan. Ze gaan meer ‘meltdowns’ krijgen, woedeaanvallen, en tegendraadse gedrag in de komende weken. Dit is normaal en te verwachten onder deze omstandigheden. Waar kinderen nu behoefte aan hebben is om zich veilig en geliefd te voelen. Het idee hebben dat het allemaal goed gaat komen. Dit kan betekenen dat je het perfecte rooster moet gaan vergeten en je kinderen iets meer kind laten zijn. Speel met ze, buiten (als dat kan). Bak koekjes en klieder met verf. Speel bord spellen en kijk films. Ga samen een experimenteren of zoek virtuele rondleidingen van musea of dierentuinen. Begin een boek te lezen samen met het hele gezin. Ge lekker onder een deken knuffelen en doe helemaal niets. Maak je geen zorgen over achterstand op school. Alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje en ze zullen het allemaal wel redden. Als we terug zijn in het klaslokaal, gaan we hun koers corrigeren en ze tegemoetkomen op hun niveau. Leraren zijn hier experts in! Ga geen ruzie met ze maken omdat ze geen zin hebben in rekenen. Ga niet tegen ze schreeuwen als ze niet het rooster volgen. Verplicht ze niet om 2 uur te leren als ze dat niet willen. Als dit allemaal afgelopen is, is de mentale gezondheid van je kind veel belangrijker dan hun academisch niveau. En hoe ze zich nu voelen zal ze veel langer bijblijven dan het leerwerk dat gedaan hebben in die weken. Hou dat in gedachten, ieder komende dag.

You can make the difference. Make them feel safe!

(Gekopieerd van VMBOdocent/Gekopieerd en vertaald van een leraar in de VS).

 

 

Moeilijke tijden voor kinderen

Waarom ik dit deel, wij lopen hier namelijk thuis ook tegen aan. Onze kids, ondertussen 13, 15 en 19 zijn niet meer zo makkelijk te kneden en te paaien. Als je ze jonger zijn kan je ze af en toe nog wel een “worst” voor houden maar als ze in de puberteit zitten wordt het steeds moeilijker. Tuurlijk kunnen we afspraken maken maar of ze zich daar altijd aan houden is een tweede. De gemoederen liepen gisteren zo hoog op (over het huiswerk maken) dat er een beker vifit door de keuken heen vloog (vol) en ik alle ramen kon lappen. Ik boos, kind boos. Ik moet toegeven ik heb een kort lontje de laatste weken maar dit komt natuurlijk ook ergens van. Dit geef ik dus over op mijn kids, hoe spijtig. Het is ook allemaal zo lastig, niemand heeft iets als dit ooit meegemaakt. Ik heb na het incidentje school gemaild en na een video chat met school ging alles gelukkig weer wat beter. De rust is weer wat weder gekeerd en we hebben besloten nu iedere avond even een rondje buiten te doen om even uit te razen. Uiteraard op een rustige tijd en 1,5 meter afstand houdend.

 

Creatief thuis aan het werk

Onder het mom geef je kids de ruimte heb ik maar besloten niet te veel druk meer te leggen op het huiswerk. Uiteraard moeten ze dit wel iedere dag doen maar niet perse stipt om 9 uur in de ochtend. It come’s how it come’s! We gaan vandaag lekker creatief bezig zijn. Ik ga verder met het verven van de keuken en de jongens mogen voor een samenwerking ieder een Ipad hoes ontwerpen. Ook heb ik vanochtend een week planner (gratis download) van de Moomins uitgeprint die in mijn mail zat. Daarin kunnen zij zelf hun huiswerk inplannen, van dag tot dag, zelfs per uur. Jep, de Moomins blijven nog steeds leuk 😉

Hieronder de gratis download voor de mensen die dit ook leuk vinden.

Moomin week schema download 

 

 

Good luck iedereen en hou je goed!

 

 

 

 

 

 

 

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *