stadswandeling leiden 1
Lifestyle

Stadswandeling Leiden

stadswandeling leiden 1

Het Plantsoen Leiden
Het Plantsoen

 

Stadswandeling Leiden

Door weer en wind zeggen ze toch!? Ben je een echte wandelaar dan maakt het niet zoveel uit wat voor weer het is. Gisteren was zo’n dag. Eerste Pinksterdag 2021, 13 graden, bewolkt en regen. Ik zal het verder niet te veel over het weer hebben, maar laten we eerlijk zijn, het is dramatisch tot zover. Waar ik normaal gesproken eind Mei al dagen in het zonnetje mijn koffie kan drinken in het zonnetje aan het water, zitten we nu nog steeds binnen met de verwarming aan. Maar goed, we gaan het er niet over hebben, deze blog gaat over een stadswandeling in Leiden, die ik gisteren liep met mijn zus. Het leuke van een wandeling door de stad vind ik toch wel de diversiteit aan dingen die je tegen komt. Naast cultuur, vind je prachtige oude en nieuwe gebouwen, mooie huizen en groen in de vele parken die de stad rijk is. Leiden heeft de afgelopen paar jaar echt zijn best gedaan de stad te verduurzamen en op te knappen tot een stad van deze tijd. Leiden is overzichtelijk en niet al te groot. Ik noem het altijd een groot dorp met stads allure 😉 En het weer…. dat viel reuze mee!

Route door oude historische centrum.

Leiden is de stad van ontdekkingen, de stad van de 17de eeuw, de stad van Rembrandt, de Sleutelstad en de stad waar ik werk. Met zijn vele grachten, idyllische brugjes, pleinen, drijvende terrassen en zijn tientallen binnenhofjes is dit een ideale stad om te wandelen. De route begint orgineel op de Schipholweg en eindigt daar ook. Omdat mijn zus in de Professorenwijk woont startten wij vanaf Het Plantsoen. Het Plantsoen is een mooi groen park wat aan de Zoeterwoudse Singel ligt. Van daar uit steken we de Lammenschansweg over naar de Jan van Houtkade. Op de Jan van Houtkade staan prachtige monumentale panden waar je je ogen al uit kijkt. Ondanks het feit dat ik meerdere dag per week in de stad ben voor mijn werk, kom ik niet vaak aan deze kant van de stad, dus leuk om weer een keer te zien.

 

stadswandeling leiden
Jan van Houtkade

stadswandeling leiden

stadswandeling leiden 2
Vlietbrug Boisotkade
stadswandeling Leiden
Hortus Botanicus

Vanaf de Jan van Houtkade gaan we verder naar de Boisotkade. Hier komen we in het oude historische gedeelte, zie de grachten en herenhuizen. We lopen verder naar het volgende park, Sterrenpark, waar een heel nieuw wijkje is gebouwd naast de Hortus Botanicus. Naast de Hortus komt je een aantal hofjes tegen waar wij niet geweest zijn maar die kun je uiteraard wel bezoeken. Het volgende stukje lopen wij niet helemaal goed. Waar we over het Rapenburg horen te lopen, lopen wij door de tuin van de Hortus de Doelengracht op. Van daar uit loop je de Groenhazengracht op en dan kom je uit bij het Rembrandtpark.

stadswandeling leiden
Doelengracht

stadswandeling leiden
Groenhazengracht
stadswandeling leiden
Rembrandtplaats
stadswandeling leiden
Rembrandtbrug
stadswandeling leiden
Galgewater

 

Route vervolgt

Als je het Galgewater over bent loop je langs het Kort Galgewater naar de Steenstraat. Wij zijn niet richting de Steenstraat gelopen maar langs Park de Put richting het museum van Volkenkunde. Daar hebben we een koffie gedronken bij Café Abel en zijn toen onze weg vervolgd langs de Rijnsburgersingel. Langs het water loop je achter de Langegracht. Hier is een mooi park aangelegd en je hebt er voor stadse begrippen een wijds uitzicht.

 

stadswandeling leiden
Museum van Volkenkunde

stadswandeling leiden
de lekkerste koffie bij Café Abel

 

Ik zal de orginele route maar niet toevoegen aan deze blog want wij zijn hele stukken anders gelopen 😉 maar je kunt hem hier vinden op reisroutes.nl  De route is tevens heel makkelijk te herkennen door de metalen bomen die door de hele stad staan (zie foto 1), maar je ziet langs de route ook overal metalen vlinders, hazen en vogels staan, borden met uitleg over kunst, gebouwen en de geschiedenis van de stad.  Ook zijn er door de stad nieuwe bruggen gebouwd van diverse metaalsoorten, het zijn net kunstwerken. Door het Huigpark loop je over de Houtmarkt / Oude Herengracht richting De Haven. Over de Havenkade zijn wij naar het Ankerpark gelopen en vanuit het Ankerpark langs de Waardgracht en Oranjegracht richting de Plantagelaan. Daar loop je Het Plantsoen weer in en toen waren wij weer bijna terug bij ons startpunt. De route (naar gelang hoe je hem loopt 😉 is 4,3 km en ook prima te doen met kinderen. Aanrader om een keer te lopen!

 

stadswandeling leiden
Maresingel ~ rechts Huigpark
stadswandeling Leiden
Oude energie fabriek op de Langegracht
stadswandeling
Brasserie de Poort ~ Zijlpoort
stadswandeling
Ankerpark

stadswandeling

stadswandeling

stadswandeling leiden
Het Plantsoen

 

 

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

7 Comments on “Stadswandeling Leiden

  1. Oh wat leuk om te zien! Ik heb een aantal jaar in de binnenstad in Leiden gewoond, wel alweer een heel tijdje geleden. Super leuk om het nu weer terug te zien op je foto’s 🙂 Wat is het een mooie stad he! 

    1. Leiden blijft leuk! en zoveel routes te lopen. Ik zeg ga er weer eens heen als je in de gelegenheid bent. Zeker als je er ook gewoond hebt te leuk!

  2. Mooie route. Een deel er van had ik al eens met Stan, mijn vriendin gelopen. We moeten er deze winter maar weer eens naar toe, leiden is zo leuk. Je hebt het mooi op de foto gezet.

    1. Het blijft leuk om een wandeling door de stad te maken. Delft staat ook nog op mijn lijstje! Als je weer terug bent uit Frankrijk gaan we weer eens samen lopen (met camera). Hebben we al vaker gezegd maar nu kan het hopelijk wel weer een keer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *