Interior

slimme meters en energiemanagement systemen

slimme meters en management systemen

De afgelopen jaren is er op verschillende technologische gebieden vooruitgang geboekt waardoor we slimmer en meer bewust met energie in huis omgaan. Twee voorbeelden hiervan zijn slimme meters en energiemanagement systemen. Hoewel deze twee toepassingen met elkaar te maken hebben zijn deze niet hetzelfde. Dit is een misopvatting die bij veel mensen nog weleens bestaat. Om hier duidelijkheid in te verschaffen vroeg ik een professionele elektricien uit Utrecht uitleg over beide technologische hulpmiddelen.

accuraat meten en een duidelijk beeld van je verbruik

Beiden zorgen voor een nauwkeurige meting van het energieverbruik in je huis. In combinatie met elkaar zorgen zij voor een grote besparing, wat beter is voor het milieu en je portemonnee.
Hoe kom ik bij dit verhaal? Het kwam door onze verhuizing, en ik onze energiemeter mee wilde verhuizen. In ons tijdelijke huis waren geen slimme meters die onze energiemeter kon registreren. De stoppenkast uit de jaren zeventig met oude zwarte meters was niet capable en is door een erkende monteur vervangen voor een slimme meter.

Wat is een slimme meter?

Een elektriciteitsmeter kan je meestal vinden in de meterkast naast de voordeur van je woning. De meeste huiseigenaren maken de deur van deze kast maar zelden open. Dit is vaak ook helemaal niet nodig wanneer een elektricien het elektriciteitsnetwerk in je huis goed geregeld heeft. De enige keer per jaar dat de deur wel opengaat is wanneer een werknemer van het energiebedrijf langskomt om de meterstanden op te meten. Aan de hand van de meterstand wordt vervolgens door het energiebedrijf een schatting gemaakt wat je het aankomende jaar aan elektriciteit gaat verbruiken. Op basis hiervan krijg je dan maandelijks een rekening met exact hetzelfde bedrag. Dit bedrag kan aan het einde van het jaar te hoog of te laag ingeschat zijn.
Een slimme meter maakt een einde aan deze onnauwkeurige schattingen van het energieverbruik. Deze meter geeft namelijk de hoeveelheid energie die verbruikt wordt in real-time door. Voor jou betekent dit dat je maandelijks een rekening krijgt voor de exacte hoeveelheid elektriciteit die je hebt verbruikt. Volgens de loodgieter stelt dit je beter in staat om het energieverbruik in de gaten te houden.

Energiemanagement systemen

Een energiemanagement systeem werkt in samenwerking met een slimme meter. Het systeem bestaat uit een display die duidelijk zichtbaar in de woning komt te hangen. Hierop kan je als bewoner dagelijks bijhouden hoeveel elektriciteit in huis verbruikt wordt. De elektricien kan deze voor je installeren. Bij sommige energiemanagement systemen is het zelfs mogelijk om per activiteit bij te houden hoeveel energie hierbij wordt verbruikt. Het is ook mogelijk om een target in te stellen waar je jezelf per maand aan wilt houden. Op de display van het energiemanagement systeem kan je dan van dag tot dag zien of je nog op target ligt om deze doelstelling te behalen.

Fotobron : Bolig magasinet In dit mooie Deense (gerecyclede) huis hangt de energiemeter niet in een meterkast maar gewoon in het zicht in het atelier 😉

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

2 Comments on “slimme meters en energiemanagement systemen

  1. Interessant! Was even in de war met de term slimme meter; wij hebben in ons vorige huis een Nest gehad, maar dat is natuurlijk een thermostaat en geen meter. Voor in ons nieuwe huis lijkt zo’n energiemanagement systeem mij super handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *