karwei
Interior

Raamdecoratie

karwei

scandic style

raamdecoratie

Zoek terug op mijn blog en je bent al heel vaak een post tegen gekomen die over raamdecoratie gaat, zie bijvoorbeeld deze blog over raamdecoratie in de badkamer. Raambekleding ofwel raamdecoratie is belangrijk in een interieur, het kleed je huis af. Geen raambekleding toont vaak kaal, het staat niet af. Ga je nieuwe raambekleding kopen is het is belangrijk daar de tijd voor te nemen. Het moet goed zijn, mooi passen en hangen en het moet functioneel zijn. Wat ik moeilijk vind aan raambekleding kiezen is dat ik iets moet kiezen waar ik vervolgens jaren tegen aan moet kijken. Raambekleding is vaak niet goedkoop en daardoor vervang je het niet om het jaar. Kies daarom iets tijdloos en iets waarvan je denkt niet snel op uitgekeken te zijn. Kleuren en stoffen zijn persoonlijk, ga jij voor neutraal en ingetogen of voor een aanwezig kleurtje die de boel opfleurt? Ik kies voor optie één.

vouwgordijnen

Een aantal maanden terug (wellicht al meer dan een half jaar geleden) was ik op een dag alle ramen grondig aan het schoonmaken. Het was sinds we hier woonden nog nooit echt goed gedaan dus het moest er een keer van komen. Toen we vorig jaar het huis in trokken hingen er nog overal gordijnen, deze hebben wij laten hangen. Op dat moment leek het ons beter eerst in het huis te gaan wonen en later pas te bedenken hoe en wat we zouden gaan ophangen voor het raam. In het voorraam hingen licht transparante vouwgordijnen die er denk al meer dan 15 jaar hingen. Op het oog toonden ze nog redelijk wit, bij het schoonmaken van de ramen kwam ik er achter dat ze grauw waren en met vol met vlekjes van insecten. Ook irriteerde ik me aan het feit en dat er vouwgordijnen hingen. In ons vorige huis heb ik twaalf jaar tegen vouwgordijnen aangekeken, ik was er klaar mee. Impulsief als ik kan zijn, bedacht ik me die dingen gaan er vanaf, iets nieuws of niet. Nu maanden later hangt er nog steeds niets nieuws 😉

licht

In de zomer is het niet zo heel erg als je niets in/voor je raam hebt hangen. Voor een raam waar toch geen zon naar binnen komt heb je geen last van fel licht. De inkijk aan de voorkant van het huis is ook niet zo heel erg dus dat is ook geen issue. Wordt het ’s avonds weer vroeg donker dan wordt het een ander verhaal. Het raam is in het donker een groot zwart gat. Buiten dat staat het ook kaal en zou het mooier zijn als het aangekleed was. Mijn zoektocht naar nieuwe raambekleding voor het voorraam is daarom van start gegaan.

welke raamdecoratie te kiezen

Voor hebben wij een halve erker. Boven de raampartij zit een koof met spotjes. De vorm en de koof beperken de keuze in een bepaalt opzicht m.b.t. het kiezen van nieuwe raambekleding. Kies je voor gordijnen kunnen ze niet recht naar beneden hangen of je moet ze inkorten tot op de vensterbank. Ik vind het mooier als ze tot de grond hangen dus deze keuze viel af. Horizontale jaloezieën, Plissé gordijnen of rolgordijnen zouden een betere keuze zijn. Het enige waar ik wel op moet letten is dat de bevestigingspanelen niet te breed worden anders komen deze tegen elkaar aan te hangen in de hoek (van zo’n 30 graden). Minder brede jaloezieën hebben een smaller bevestigingspaneel wat wel weer past.

budget

Mijn eerste voorkeur ging uit naar Plissé gordijnen. Deze hebben wij ooit gehad in een huis waar we maar drie jaar hebben gewoond (toen nog met één kind). Plissé gordijnen zijn subtiel en tijdloos. Ik koos een mooie grijs-achtige taupe kleur uit in duo shades variant. Prachtig ik kan niet anders zeggen, maar zeer kostbaar. Mijn man haakte, het zou een te groot gat in ons budget slaan. Ik moest iets anders kiezen. Jammer maar helaas, het leven bestaat uit keuzes maken 😉
Toen bleven er nog over rolgordijnen en horizontale jaloezieën.

plisse gordijnen

rolgordijnen

Je kunt tegenwoordig rolgordijnen kopen in allerlei kleuren en stoffen. Waar je vroeger kon kiezen uit één variant (transparant), heb je nu transparant, lichtdoorlatend en verduisterd. Ik denk dat lichtdoorlatend het mooiste zou passen in ons voorraam. Rolgordijnen heb je in vele prijsklasses. Naast de duurdere merken zoals Luxaflex, denk ik dat de rolgordijnen van Karwei zeker ook de moeite waard kunnen zijn om voor te kiezen. Karwei maakt (zoals vele andere bedrijven) ook op maat dus dat is alvast fijn om te weten. Met een handig programma op hun site reken je precies uit hoeveel je kwijt bent. Let wel op met inmeten want doe je het fout, retourneren is niet mogelijk.

Horizontale jaloezieën ook wel luxaflexen in de volksmond genoemd, blijf ik ook mooi vinden. Brede jaloezieën is dus geen optie bij ons maar de smallere variant zou wel kunnen.
Met jaloezieën kun je spelen met het licht. Ze tonen strak en zijn tevens tijdloos. Donker of licht van kleur, beiden vind ik mooi. Het enige nadeel van horizontale jaloezieën vind ik het schoonmaken van deze dingen, ze vangen veel stof wat echt een minpunt is.

Voor alsnog heb ik nog niet besloten wat het gaat worden. Ik ben benieuwd wat jullie zouden kiezen. Wat zijn jullie ervaringen en wat vinden jullie mooi? Laat je een reactie achter?

THNX!
Stephanie

fotobronnen: Historiska Hem en Alvhem

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

One comment on “Raamdecoratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *