binnenkijker
Interior

Op zoek naar meer kastruimte

binnenkijker

binnenkijker

binnenkijker

interieur inspiratie

kitchen

keuken

living

Scandinavische binnenkijker

Het is de hoogste tijd voor weer een mooie Scandinavische binnenkijker! Jaren terug (alweer 8 jaar geleden) begon ik mijn blog, die toen nog Interieur-coosje heette. Mijn liefde voor Scandinavisch wonen wilde ik graag met anderen delen. Iedere dag plaatste ik foto’s (toen nog met weinig tekst) van mooie huizen, Scandinavische binnenkijkers en maakte ik zelf moodboards van plaatjes die ik vond op Pinterest. Na verloop van tijd werden er meerdere onderwerpen aan het blog toegevoegd. Zo schreef ik over ons eigen leven thuis, over mijn hobby fotografie, de tuin en onze vakantie’s. Mijn blog kreeg meer vorm. Iedere dag alleen maar over interieurs bloggen was niet aan mij besteed, ik had meer dingen die ik leuk vond. In 2015 besloot ik mijn blog die toen nog draaide op Blogger over te zetten naar Word Press. Interieur-coosje was allang niet meer alleen interieur en zo werd het Coosje Blog, een interieur EN lifestyle blog. Check mijn blog van toen hier.

Diversiteit

Zoveel jaar verder kan ik zeggen dat ik nog steeds met veel plezier blog. Daar mijn lifestyle- en tuin blogs plus mijn eigen fotografie tegenwoordig wat meer de overhand nemen ben ik ook nog steeds gek van mooie binnenkijkers en plaats ik nog graag interieur blogs. Het liefst deel ik dan wel een Scandinavisch huis dat net even anders is dan anders, ik hou niet van doorsnee, dat weten jullie ondertussen wel πŸ˜‰ Op mijn favoriete makelaarssite Historiska Hem kwam ik weer een geweldig interieur tegen en deze link ik meteen aan het onderwerp waar ik het vandaag over wil hebben, “kastruimte in huis”. Hoe ideaal is deze bij jullie? Bij ons (nog) niet zoals het zou moeten zijn eerlijk gezegd.

Te weinig kastruimte

Alweer twee en een half jaar geleden verhuisden wij van een ruim nieuwbouwhuis naar een relatief kleiner huis uit de begin jaren 70. Qua buitenruimte gingen wij er gigantisch op vooruit, van een postzegel tuintje van 7 bij 8 vierkante meter naar een lange tuin met aangrenzend een dijk aan het (open vaar) water. Qua woonoppervlakte binnen werd het allemaal wat minder ruim. Zo is de woonkamer een heel stuk minder groot dan voorheen (optisch bijna de helft) en leverden wij een slaapkamer in. We gingen van 4 ruime slaapkamers, waarvan 2 met vide zolder, naar 3 slaapkamers. Twee daarvan zijn ook kleiner dan de kleinste kamer in ons vorige huis (het uitzicht wel beter) πŸ˜‰ Wij stelden onszelf echter de vraag bij deze keuze, maakt de hoeveelheid leefruimte een huis altijd beter? Wij denken van niet.
Een kleiner huis betekent wel dat je hem praktisch moet indelen, zeker als je er met 5 personen woont. Kastruimte is daar een belangrijk onderdeel van, te weinig kastruimte kan echt een probleem zijn. Zodra een huis rommelig wordt kun je onrustig in je hoofd worden. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd gevoel in je hoofd, dit is wetenschappelijk bewezen. In onze beleving is een iets kleiner huis (mits met voldoende opbergruimte) misschien nog wel fijner dan een groot huis. Kleiner is vaak gezelliger en knusser. De grote woonkamer in ons oude huis was heel fijn voor de kids want die konden er alles (rolschaatsen, voetballen, tennissen, ik vond alles goed) maar hij maakte mij vaak onzeker. Ik zat vaak met de indeling in mijn maag, hoe moest ik alles neerzetten om het leuk en gezellig te krijgen? Alle meubels hebben stuk voor stuk alle hoeken van de woonkamer gezien en nooit stond het naar mijn zin.

binnenkijker

binnenkijker

interieur inspiratie

binnenkijker

binnenkijker

bedroom

bathroom

Welke kasten te kiezen?

Kasten zijn altijd een “dingetje” geweest in alle huizen waar we tot nu toe hebben gewoond. In het oude huis hadden we er al die jaren te weinig. Jaren heeft er maar één buffetkast in de woonkamer gestaan. Op de slaapkamer heb ik na jaren een grote kledingkast laten bouwen maar op de kamers van de jongens wisselde het ook nog wel eens. Het was altijd maar net wat ik tegen kwam in de kringloopwinkel en wat ik op dat moment leuk vond. Pas aan het einde van de periode dat wij in de Kievit woonden kon ik zeggen dat het naar mijn zin was. Er stond een mooie Biedermeier kast, we hadden een tv-dressoir aan de muur en een vintage wandplanken systeem. Ook hadden we veel opbergruimte in de keuken, met een vullende kastenwand en kookeiland plus een grote open vakkenkast aan de muur.
In het huis waar we nu wonen is het anders. Vorig jaar scoorde ik een geweldig mooie teak houten wandkast uit de jaren 60 op Marktplaats. Deze vult een hele muur aan de voorkant in de woonkamer en staat vol met boeken en andere mooie spullen die ik graag uit stal. Aan de achterkant van de woonkamer, waar ook de keuken is, hebben we nog een wandkast waar serviesgoed in staat. Naast de bank staat een andere Marktplaats vondst, een klein teak houten ladekastje waar wat kleine spulletjes en papierwaren in liggen. Het geheel past goed bij elkaar, ik ben er blij mee. Boven is het echter een ander verhaal πŸ˜‰

Functioneel

Kasten zijn een functioneel onderdeel van een goed ingericht huis. Iedere kast heeft zijn functie, in de keuken wil je bijvoorbeeld dichte kasten om alle spullen achter te zetten die je liever net in beeld hebt. Maar een buffetkast met glas is daarentegen ook weer mooi voor je serviesgoed en glaswerk. Op de slaapkamer heeft ieder mens een goede kast nodig voor zijn kleding, schoenen en andere spullen, daar schort het nog aan bij ons in huis. In één slaapkamer bleef een mooie grote kastenwand achter, dus die zit vol πŸ˜‰ Voor de andere kamers ben ik nog op zoek, laatst bekeek ik deze kasten ter inspiratie. Hij moet genoeg ruimte bieden maar moet er ook leuk uitzien. De maat is ook essentieel want die twee kamers zijn niet zo groot. We zullen dus meer de hoogte in moeten of op één kamer zelfs moeten kiezen voor kasten aan de muur (hoog zodat we de ruimte eronder kunnen blijven benutten). Op onze zolder slaapkamer wil ik een kastenwand laten maken met een berging erachter. Zodra dit alles gerealiseerd is denk ik dat alle vierkante meters die wij ingeleverd hebben met betrekking tot onze andere woning zo vergeten zijn. Nu is het af en toe nog even zoeken naar waar alles te laten, een irritatie puntje, maar we kunnen niet alles tegelijk. Tijd en geduld hebben is een schone zaak in deze πŸ™‚

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

6 Comments on “Op zoek naar meer kastruimte

 1. Leuk onderwerp. Kasten en kastruimte zijn voor veel mensen lastig en moeilijk denk ik. Ik streef ernaar om niet meer spullen te hebben dan in de kasten passen, maar dat lukt niet altijd. Dus dan moet er weer iets naar de kringloop gebracht, maar dan is het lastig om niet ook wer iets mee te nemen, haha.

  1. Dat is het lastige van naar de kringloop gaan he πŸ˜‰ haha… Mooie kasten kosten ook een hoop geld, zeker op maat gemaakte exemplaren. Wordt hier dus nog wel even sparen dus. Maar kijk er naar uit. Alles in 1 kledingkast is geen pretje.

 2. Oh vertel mij wat over kastruimte. Wij zijn met Pasen verhuisd en ook kleiner gaan wonen. Ik had al een hoop opgeruimd en weggedaan (dacht ik ) maar wat valt dat tegen. Je gaat wel nog kritischer naar je spullen kijken…..heb ik dat toch nog meegenomen?. Hup weg ermee. Nog steeds heeft nog niet alles een goed plekje maar heb er wel vertrouwen in. Weer een leuke blog Stephanie?. Lieve groetjes Nathasja

  1. Hi Natas,

   bedankt voor je reactie, leuk! ja die opbergruimte weet wat he πŸ˜‰ Je wilt niet weten wat ik weg gedaan heb toen we na twee keer in één jaar verhuizen hier kwamen wonen. Zoveel ruimte minder! Maar uiteindelijk komt het wel goed, ook bij jullie haha…

   Groetjes en een fijne avond nog! Stephanie

 3. Mooi blog Stephanie, fijne plaatjes hoor. Heerlijk met zo’n knalgroene bank er tussen πŸ˜‰
  Toen wij naar de boerderij verhuisden waren er helemaal geen kasten. Dus toen ik hier de keuken ontwierp stond 1 ding vast, veel kastruimte. Daarna kwam de vaste vakkenkast in de kamer en ook in de hal is inmiddels een kast gekomen. Hier ‘moet’ ik nog steeds een blog over schrijven πŸ˜‰ X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *