Interior

Onderhoud in huis ~ de cv-ketel

danish-warm-home1

08-03-2015-6

08-03-2015-7

string7

work-station-2

gra%cc%8at-sovevaerelse-1

Afgelopen maandag had ik de cv monteur op bezoek. De verwarming loeide als een gek, de verwarmingselementen tikte en eigenlijk werd het niet echt warm in huis. Zoals velen mensen heb ik geen verstand van de verwarming, dus was het nodig dat er een gespecialiseerd iemand naar kwam kijken. Na zijn bezoek was ik weer een stuk wijzer, er waren tal van zaken niet op orde, zoals te weinig water in het vat, een stukke brander en er stonden niet genoeg verwarmingselementen open gedraaid waardoor de ketel zijn warmte niet kwijt kon. Allemaal dingen waar ik zeker niet naar gekeken had omdat ik er domweg geen verstand van heb (ieder zijn vak). Buiten het feit dat alles nu weer veilig is, is het ook weer heerlijk warm in huis.
Hoe vaak laat jij eigenlijk iemand in huis komen om naar je verwarming te kijken?

Besparen op stookkosten door cv-ketel onderhoud

Ben jij maandelijks ook zoveel geld kwijt aan energie? Dan ben je vast en zeker benieuwd hoe je deze kosten terug kunt dringen. Om te besparen kun je ervoor kiezen om de verwarming een graadje lager te zetten, maar dat is lang niet altijd noodzakelijk. Wanneer je zorgt voor een goed onderhouden cv-ketel, kun je op jaarbasis namelijk behoorlijk wat geld besparen. Bijkomend voordeel is dat een goed onderhouden cv-ketel ongeveer vijftien jaar meegaat, waardoor je hem niet snel hoeft te vervangen.

Onderhoud zelf uitvoeren

Een cv-ketel is een apparaat met een gebruiksaanwijzing. Indien je geen verstand hebt van de werking van het apparaat, is het niet verstandig om zelf te proberen je ketel te onderhouden. Wel zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen, zoals het ontluchten van de radiatoren en de ketel en het controleren van de waterdruk in de cv-installatie. Door dit regelmatig bij te houden, kun je al het nodige besparen aan energiekosten.

Loodgieter inschakelen

De meeste cv-ketels in Nederland zijn door de installateur voorzien van een sticker. Op deze sticker staat de datum waarop de ketel weer onderhouden moet worden. Het is aan te raden om dit onderhoud uit te laten voeren door een loodgieter. Hij weet precies hoe een cv-installatie in elkaar zit, waardoor hij de ketel op de juiste manier kan onderhouden. Door het onderhoud uit te laten voeren door een loodgieter, gaat je ketel langer mee en ben je op jaarbasis minder geld kwijt aan stookkosten.

Onderhoudscontract

Ben je bang dat je vergeet om je cv-ketel te laten onderhouden? Sluit dan een onderhoudscontract af bij een loodgieter. Op deze manier weet je zeker dat de ketel periodiek onderhouden wordt. In de meeste gevallen neemt de loodgieter contact met jou op om een onderhoudsbeurt in te plannen, waardoor je het onderhoud niet kunt vergeten.

Koolmonoxide

Door je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een loodgieter, kun je dus geld besparen op de stookkosten. Daarnaast is de kans op een storing minder klein en loop je ook minder risico op een koolmonoxidevergiftiging. Bij slecht onderhouden cv-ketels komt er namelijk sneller koolmonoxide vrij dan bij installaties die regelmatig onderhouden worden. Koolmonoxide is kleur- en geurloos en dus ook niet waarneembaar. Wil je toch gewaarschuwd worden wanneer je cv-ketel koolmonoxide uitstoot? In dat geval kun je ervoor kiezen om een koolmonoxidemelder in de buurt van je cv-installatie op te hangen. Dit apparaat waarschuwt je tijdig wanneer er een verhoogde concentratie van het giftige gas wordt gemeten.

Dit is een gastblog. De komende maanden zullen er een aantal gastblogs voorbij komen, allen met betrekking tot zaken die noodzakelijk zijn beter, praktischer en leuker te leven in en om je huis.

fotobron: Scandinavian Love Song

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

5 Comments on “Onderhoud in huis ~ de cv-ketel

  1. Dankjewel voor de informatie! Ik ben echt super blij dat mijn man dit voor mij kan doen, hij is een cv monteur maar toen hij op vakantie was en de cv stuk ging wist ik me geen raad meer!

    Groetjes Mirmam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *