Interior

Kosten besparen op energie rekening

energie rekening

Ieder jaar weer hikken wij in de maand juni tegen de jaarafrekening van de energie leverancier aan (althans ik, hetzij in positieve of negatieve zin). Al was de eindafrekening nooit echt zeer schokkend. In de meeste gevallen kregen wij geld terug, een enkele keer moesten we een paar tientjes bijbetalen. Naar schatting zaten wij meestal goed. Dit jaar was dit helaas anders. Sterker nog, het was een complete domper! Misschien was het dom of naïef van ons om te denken dat wij maandelijks voor een hoekhuis uit de begin jaren 70 net zoveel zouden betalen als in een nieuwbouw tussenwoning aan stookkosten ????

schatting maandbedrag

Als je gaat verhuizen geef je je nieuwe adres ook door aan je energie leverancier. Dit is vandaag de dag allemaal makkelijk online te regelen, veel gaat zelfs automatisch vanuit je inschrijving bij de gemeente. Ook al ben je niet op tijd met je adresgegevens doorgeven, zonder gas, water en licht kom je niet zomaar te zitten. Naar aanleiding van je adres en het aantal personen waarmee je in een huis woont, wordt er een schatting gemaakt van je gebruik. Het verraste mij toen onze energie leverancier ons meldde dat het maandbedrag hetzelfde zou blijven. Ik heb er echter niets mee gedaan, en heb het zo gelaten (achteraf dom).

mooie zomer, strenge winter

De zomer was mooi, niet zo mooi als deze zomer, maar we hadden niets te klagen. De winter was streng, er lag een pak sneeuw op de dijk en eind februari hebben we nog een flinke vorst periode gehad, met ijs op de sloten (en een kapot gevroren schoorsteen). Onze houtkachel heeft overuren gemaakt. Ik durf niet te zeggen hoeveel kuub we hebben verstookt, maar het was niet weinig.
Naar mate je langer in een huis woont komt je natuurlijk ook achter enkele gebreken. Zo stelde wij vast dat de kier tussen het kozijn en de voordeur wel heel ruim was, en dat achter het luik op zolder de wind wel heel makkelijk onder de dakpannen vandaan kwam. De open trap in de woonkamer, daar ging ook veel warmte door verloren, maar ach, we hadden het niet koud.

kosten gestegen

Terug naar de eindafrekening van de energie leverancier. Die was niet mis, we moesten zoveel bijbetalen dat ik me echt afvroeg, hoe kan het dat wij zo laag zijn ingeschat? Uiteraard kwam er meteen een excuus met allerlei redenen die er voor hadden kunnen zorgdragen dat wij meer moesten bijbetalen dan verwacht. De energie prijzen waren gestegen, we hadden een uitzonderlijk koude winter gehad en er waren nog een aantal redenen. Tuurlijk was ons verbruik ook gestegen, iets wat we natuurlijk zelf ook hadden kunnen bedenken. De plekken waar de warmte allemaal naar buiten kon ontsnappen waren niet mis ten opzichte in ons oude huis. Het werd tijd om actie te ondernemen en energie besparende maatregelen te treffen voordat het weer winter is.

spouwmuur isolatie

Zo zouden wij er bijvoorbeeld over na kunnen denken om de zijgevel van ons huis te laten isoleren en impregneren. Als je op een hoek woont kan er veel kou verloren gaan door de buitenmuur. Éénsteens muren zonder luchtspouw werden vroeger veel toegepast. Het grote probleem met dit type muur is veel vocht aan de binnenzijde van de woning en geen enkele isolerende werking. Een spouwmuur was de oplossing voor betere isolatie. De inmiddels niet meer te betalen energie gaf de noodzaak spouwmuurisolatie toe te passen. Tot circa 1980 werden de woningen nagenoeg niet geïsoleerd, en ons huis stamt uit 1971 😉 Bij spouwmuur isolatie wordt minerale wol in de spouw geblazen. Dit heeft een optimale isolatiewaarde. Polyurethaan wordt tevens vloeibaar op verschillende plaatsen in de spouw gespoten. Door het schuimend effect wordt de gehele spouw gevuld met polyurethaan, dit heeft een hoge isolatiewaarde.
De vochtwerende polystyreen parels zijn tevens bestand tegen schimmels, zuren en vocht. Het kleefmiddel zorgt voor een vaste massa zodat de korrels op de plaats blijven. Dit is noodzakelijk daar met verbouwingswerkzaamheden de spouw zou leeglopen.

gevel impregneren

Bij het impregneren van de gevel wordt er een beschermlaag op de gevel gespoten. De gevel wordt daardoor waterafstotend, brandwerend en schimmelwerend. Het impregneer laagje zorgt er ook voor dat water niet meer in de gevel kan trekken. Hierdoor zal er geen vocht meer in de woning komen vanaf buiten. Impregneermiddelen zijn verkrijgbaar op waterbasis of op basis van oplosmiddelen. Kies je voor een beter milieu, zoals ik, kies je uiteraard voor het impregneermiddel op waterbasis 🙂
Naast het feit dat de gevel vuil- en waterafstotend wordt door het impregneren, heeft impregneren nog meer voordelen. Het impregneermiddel werkt brandwerend, de kans op vorstschade wordt verminderd, de muur blijft beter schoon en behoeft veel minder onderhoud.

dubbel glas / HR glas

Ook door niet goed geïsoleerde ramen gaat veel warmte verloren. Vroeger bestond er nog geen dubbel glas en HR glas maar werden er enkel glas ramen geplaatst in huizen. Ons huis heeft gelukkig overal dubbel glas dus daar hoeven wij gelukkig de komende jaren niet meer in te investeren. Dat HR glas een nog hogere isolerende functie heeft lees je op deze site, dubbel glas weetjes.

investering

Ik streek het nooit onder stoelen of banken, maar als wij iets in ons “nieuwe” huis willen, zullen wij er eerst hard voor moeten sparen. Het isoleren / impregneren van zowel de buitenmuur als het dak staan zeker op het to do lijstje voor de toekomst. Voor zover sparen wij nu een eerst voor een nieuwe keuken. Er zijn ondertussen te veel dingen aan de keuken stuk die mij voor mij iedere dag een irritatie zijn. Dat isolatie een betere investering is, weet ik. Maar functionaliteit in huis is ook niet verkeerd en buiten dat, het oog wil ook wel wat 🙂

Fotobron: Bolaget

p.s. deze binnenkijker geeft mij weer veel inspiratie, zeker m.b.t. het verfwerk. Over twee weken hebben wij vakantie en zijn er plannen weer eens een verfkwast / roller in handen te nemen.

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

5 Comments on “Kosten besparen op energie rekening

  1. Een heel fijn blog Stephanie en prachtige foto’s, zo leuk altijd deze scandinavische binnenkijkers. Misschien nog een handige tip (als ik het goed heb tenminste) is dat er ‘subsidies’ te verkrijgen zijn voor het energiezuinig maken van je woning. X Gertrud.

    1. Heerlijk die mooie binnenkijkers, krijg er altijd veel inspiratie van (nu nog uitvoeren 😉 ) Bedankt voor de tip! ik ga eens kijken op de site van de gemeente.

      X Stephanie

  2. Hoi Stephanie, wij hebben een vrijstaand huis uit de jaren vijftig dus ik weet er alles van.ook hier moeten we voor elk project sparen…. Naast spouwmuurisolatie (vorig jaar) hebben we dit jaar zonnepanelen laten instaleren. Omdat we tegen de kosten aanhikten van aanschaf versus rendement en terugverdientijd hebben we gekozen om ze te leasen. Via Solease. Ideaal! En met dit prachtige weer draaien ze als een tierelier. Misschien iets voor jou? Fijne zomer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *