Kids

Kinderen en smartphonesKinderen en smartphones

Naast heel veel Scandinavische wooninspiratie en mijn andere hobby fotografie deel ik zo af en toe ook graag dingen uit het dagelijks leven met jullie. Issues waar je zo nu en dan tegen aan loopt als ouders. Dit keer schreef ik een blog over kinderen en smartphones. De nieuwste hype onder mijn jongens is bijvoorbeeld de nieuwe IPhone X. Mam, mam wat vind jij van mijn nieuwe IPhone X ? Beer! heb jij de nieuwe IPhone X al bij iemand op school gezien? Mijn jongste twee hebben het vaak over smartphones. Mijn oudste zoon van 16 is vergroeid met zijn telefoon. Kids en mobiele telefoons, we hebben er anno 2017 allemaal mee te maken.

Online afspraken

Heel leuk al die technologische vooruitgang maar weet jij altijd wat jouw kinderen doen op en met hun smartphone? Weet jij exact hoelang jouw kids online zijn per dag? Heel eerlijk… ik niet. Op de dagen dat mijn man en ik naar ons werk zijn, heb ik geen idee hoelang ze achter hun tablet, computer en/of smartphone zitten. Er zijn ooit afspraken gemaakt en ze weten dat ze van ons niet te lang online mogen, maar houden zij zich hier aan? Hetzelfde geldt voor welke sites ze bezoeken. Het is dat mijn man het soms checkt, ik check nooit iets.

Ff offline

Soms zijn er dagen dan irriteert het beeldscherm gedrag me te erg. Dan pak ik alle apparatuur van ze af en moeten ze van mij ff offline. Ga a.u.b. buiten spelen! Maar dat woord buiten spelen (2 woorden), het is bijna buitenaards als je dit zegt. Alleen als er echt iets leuks te doen is (dat lukt wel waar we nu wonen) krijg ik ze naar buiten. Zie bijvoorbeeld deze blog van afgelopen zomer.

Hoelang online?

Komt de vraag, hoelang mag jouw kind online? hebben jullie “tijd” afspraken gemaakt? De hoeveelheid tijd vind ik lastig, ik vergeet ook vaak hoelang ze al met hun IPhone in hun handen zitten. Soms gebeurd het ook dat ze overstappen van IPhone naar IPad. Zeg ik leg die telefoon weg, pakken ze gewoon een ander mobiel apparaat. Krijgen ze van jou de nieuwe IPhone X of moeten ze het met een minder luxe exemplaar doen? Op diverse sites vond ik meer over dit onderwerp, zie: Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens dat grenzen stellen zinvol is, al was het maar omdat kinderen zo zichzelf leren beheersen bron mijnkindonline.nl Ik zal dus duidelijkere afspraken met ze moeten gaan maken.

Cyberpesten en social media aandacht

Een groot nadeel van het vele online zijn is niet alleen de hoeveelheid tijd die een kind achter een smartphone of tablet zit. Cyberpesten, social media aandacht, het opgaan in spelletjes. Soms gaat dit zover dat onze jongste zoon helemaal uit zijn dak gaat als wij de IPad van hem afpakken als hij in zijn spel zit (hoezo verslaafd). Social media beïnvloed een groot deel van ons bestaan, niet alleen volwassenen worden heerlijk gemaakt door de perfecte plaatjes op Instagram. Kinderen willen ook voldoen aan het “perfecte” plaatje op school. Ik mag alleen maar hopen dat dit onder kinderen iets minder het geval is dan bij volwassenen maar ik ben bang dat dit niet het geval is. Over cyberpesten kan ik een hele aparte blog schrijven, hoe dramatisch is dit probleem.

Respect

Om tot de kern van mijn verhaal te komen, hoe leg je je kinderen uit dat andere kinderen pesten (in welke vorm dan ook) niet cool is? Hoe leg je uit dat het niet de bedoeling is dat je naaktfoto’s of pestfilmpjes online zet. Of het nou om jezelf gaat of om een ander. Hoe breng je een puber tot zijn verstand dat je een ander kind niet in elkaar slaat omdat dit “leuk” is om op Facebook of op Snapchat te zetten? Als ouders van 3 jongens bespreken mijn man en ik dit veelvuldig met ons kroost. Zij weten dat het niet goed is en dat je dit niet doet. Respect voor jezelf en voor anderen. Niet alleen thuis maar ook op school wordt er gelukkig ook voldoende aandacht aan deze problematiek besteed. Online is er er ook genoeg over te vinden.

Vanaf welke leeftijd een smartphone?

Vanaf welke leeftijd geef je je kind een smart telefoon eigenlijk? Bij ons in huis hebben wij de grens gesteld bij het naar de Middelbare school gaan. Toch merk ik dat er veel kinderen zijn die al veel jonger een smartphone hebben. Natuurlijk is er bij ons geregeld gemopper en is het niet eerlijk waarom hij of zij wel een IPhone X mag van zijn ouders en ik niet. Maar daar kunnen we kort over zijn, ik vind het gewoon niet nodig dat een kind van 10 met een IPhone 7, 8 of X op het schoolplein loopt. Mocht onze jongste zoon ons nodig hebben als wij niet thuis zijn, zijn er genoeg bronnen waarmee hij ons kan bereiken. Voor nu accepteert hij het gelukkig nog en knutselt hij heerlijk op de zijn vrije middag de nieuwe IPhone X in elkaar. De andere twee mannen zitten op het Middelbaar Onderwijs en daar gaat het er anders aan toe. Je bent welke telefoon je hebt? (ja echt waar!) Ik heb het bij het verlengen van mijn abonnement dit keer maar “gewoon” bij de eenvoudigste uitvoering IPhone XS gehouden.

Fotografie Stephanie Koster

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

7 Comments on “Kinderen en smartphones

 1. Het is en blijft een lastig onderwerp vind ik. Onze kinderen zijn tussen de 19 en 27 jaar. En dus hebben wij het pas de laatste jaren bij de hand. Toen de oudsten klein waren, was dit er allemaal niet. Onze ervaring is wel dat ze zelf ook anders gaan denken naarmate ze ouder worden. En (echt) verbieden maakt aantrekkelijker. Dus hebben we geprobeerd zelf het goede voorbeeld te geven. Ik merk dat dat nu ze groot zijn en niet meer thuis wonen, soms wel eens door slaat naar teveel apparaat-gebruik. Maar daar moeten we dan zelf maar weer van leren.

  1. haha…. is ook helemaal waar Jeanette! bij ons is het heel eerlijk ook wel zo. Ik kijk ook 100x per dag op mijn telefoon en zit avonden achter mijn IMac, maar dat is om blogs te schrijven 😉 Toch leer ik ze wel wat goed en fout is, en probeer ik een beetje te sturen. Sommige spelletjes vind ik ook echt niet kunnen. Tijden zijn zeker veranderd

   Groetjes,

   Stephanie

 2. Het is een lastige kwestie en als we hier woorden hebben gaat het eigenlijk altijd hierover. Gelukkig is hier het gebruik van mobile telefoon de eerste jaren op het voortgezet onderwijs verboden.
  Volgens onze kinderen ben ik maar een ouderwets mens en ga ik niet mee met m’n tijd 😉
  Ik vind het geweldig hoe jullie jongste zoon zijn eigen tijdelijke oplossing heeft gevonden 🙂

  1. dat ik achterloop krijg ik ook wel naar mijn hoofd hoor Alet 😉 je moet ze soms horen haha…. Het is en blijft lastig! Naast deze kwestie ben ik blij dat Jack graag knutselt, het is altijd fascinerend om te zien wat hij allemaal maakt.

   Groetjes,

   Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *