Gardening

Is jouw tuin al herfstklaar?

Herfsttuin klaarmaken

Na zo’n weekend als deze zitten we natuurlijk allemaal weer in de zomerse sferen. Toch is het belangrijk om de tuin nu klaar te maken voor de wat er komen gaat. Een lange periode van regen, kou en misschien wel sneeuw staat ons te wachten. De tuin herfstklaar maken is een klusje waar je misschien niet echt op zit te wachten. Toch zul je uiteindelijk in het voorjaar (als je weer optimaal gebruik kan maken van je tuin) meer dan blij zijn dat je de tuin op tijd hebt aangepakt. De planten hebben na deze periode ook meer kans van slagen weer prachtig te ontspruiten en de tuinmeubelen zullen direct bruikbaar zijn. Hoe fijn is dat! Maar hoe ga je aan de slag?

Tuinmeubelen

Alle zomerspullen, zoals de barbecue, het opblaaszwembadje en het tuingereedschap, kunnen opgeborgen worden. Belangrijk is om deze spullen eerst een grondige schoonmaakbeurt te geven, anders kan je in het voorjaar direct een aantal spullen weggooien. Natte en vieze spullen kunnen gaan rotten, schimmelen en stinken en deze bende tref je liever niet aan op de eerste mooie lentedag. Ook de tuinmeubelen hebben wat verzorging nodig voordat zij kunnen worden opgeborgen. Er zijn tuinmeubelen van allerlei materialen, welke allemaal een eigen gebruiksaanwijzing hebben. Houten tuinmeubelen bijvoorbeeld, deze moet je niet vergeten af te lakken, verven of impregneren na het schoonmaken. Gebruik hiervoor lauw water met azijn. Voor extra bescherming van stalen tuinmeubelen is het goed om de meubels in te wrijven met autowax. Heb je tuinmeubelen van bamboe, dan is het verstandig om deze te borstelen met koud water en een beetje zout. Daarna kan je de meubelen aflakken met blanke lak, dit zal ook zorgen voor bescherming voor de rest van het jaar.

Tuin

Hoewel (herfst)bladeren de tuin van mooie en vrolijke kleuren voorzien, is het belangrijk om ze niet te lang te laten liggen. Ondanks dat bladeren voor een natuurlijke bescherming zorgen en beestjes bevatten die goed zijn voor vogels, blokkeren ze ook zonlicht en vocht voor onderliggende bloemen en planten. Laten planten dit licht nou juist nodig om te overleven.
Om in het voorjaar nieuwe groei te bevorderen is het goed om alle oude takken en uitlopers te snoeien. Zo ontstaat er genoeg ruimte voor nieuw blad. Hoge bomen moeten worden teruggesnoeid, om de gure herfstwind te kunnen weerstaan. Ook is het verstandig om nog voor de laatste keer je gazon te maaien. Laat het deze keer wat langer, tot een hoogte van zo’n 5 centimeter, het groeit namelijk een stuk minder hard aan in deze tijd van het jaar.

Sfeer

Misschien geeft het een dubbel gevoel om de tuin zo kaal te plukken, terwijl we in de herfst best nog wat mooie dagen kunnen verwachten. Creëer daarom een gezellig hoekje in de tuin en plaats daar een weerbestendig tuinbankje. Dan kan je toch nog buiten genieten van een bakje koffie of een lekker boek. Verschillende soorten verlichting kunnen zorgen voor extra sfeer en warmte, bijvoorbeeld lampjes, kaarsjes en lantaarntjes. Ook sierkussens en fleecedekens zijn leuk om aan te schaffen en zorgen voor het vasthouden van eigen lichaamswarmte, zo kan je nog zo lang mogelijk genieten van het buitenleven.

** Dit is een gastblog in samenwerking met Fonteyn Outdoor Living Mall. De foto’s zijn door mijzelf genomen in Dordrecht afgelopen weekend.

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

4 Comments on “Is jouw tuin al herfstklaar?

  1. Dank je Alet! er komt vast nog een mooie dag om dat te doen. Ik hou er altijd van lekker in de tuin te rommelen. Mijn ongelukje maakte er een abrupt einde aan maar dat is gelukkig weer over haha….
   Succes in jullie tuin!

   Groetjes,

   Stephanie

  1. Zeker een mooie locatie! was leuk een keer geweest te zijn, stond al zolang op mijn lijstje. En met zijn 3-en maakte het natuurlijk extra gezellig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *