Lifestyle

Hypotheek berekenen voor je nieuwe huis

huis te koop stadshem 1

huis te koop stadshem 2

huis te koop stadshem 3

huis te koop stadshem 4

huis te koop stadshem 5

huis te koop stadshem 6

huis te koop stadshem 7

huis te koop stadshem 8

huis te koop stadshem 9

Hypotheek berekenen voor je nieuwe huis

Het kopen van een nieuw huis is niet iets wat je zomaar even doet. Vaak gaan er maanden, soms zelfs jaren van piekeren aan vooraf.
Wil je wel weg uit je huidige woning, en buurt? en is het wel de goede tijd om iets nieuws te kopen? In plaatsen als Amsterdam en Haarlem is de woningmarkt momenteel bijvoorbeeld zo overspannen, dat veel mensen die toch in die regio willen wonen nu (noodgedwongen) even wachten tot de rust weer is terug gekeerd, of toch kiezen voor een andere plaats. Maar het kopen van een huis kan natuurlijk ook heel leuk zijn: je begint een nieuw hoofdstuk in je leven, op een nieuwe plek, waar je een frisse start kan maken met een geheel nieuwe inrichting!
Deze week gingen wij langs bij de bank om onze hypotheek opnieuw te laten berekenen voor ons eventuele nieuwe huis. Zo kwamen wij toch weer een aantal dingen te weten over hypotheken die wij niet wisten, hypotheekregels veranderen regelmatig moet je weten.

Wat is je budget?

Een belangrijk onderwerp dat te maken heeft met zowel het kopen als de verbouwing en inrichting van het huis, is natuurlijk de hypotheek.
Hoe bekostig je dat mooie huis waar je de komende jaren wilt gaan wonen? Of de aanbouw in de tuin waarmee je een heerlijke open eetkamer creëert? En hoe doe je het met je budget als je niet alleen een huis, maar ook nog nieuwe meubels wilt kopen? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je begint met het zoeken naar je nieuwe droomhuis. Niets zo vervelend als tegen het ideale huis aanlopen, en er dan later pas achterkomen dat je budget eigenlijk niet toereikend is.

Bereken eerst je hypotheek

Het aanvragen van een hypotheek kan een lang (en vaak vervelend) proces zijn. Soms moet er een financieel adviseur ingeschakeld worden, in ieder geval zul je je administratie van de afgelopen jaren moeten doorspitten op zoek naar alle benodigde documenten. Bij veel aanbieders kun je tegenwoordig online al ongeveer je hypotheek berekenen. Dit kan een goed uitgangspunt zijn in het bepalen van wat ongeveer de bestedingsruimte zal zijn, en geeft dus een goed handvat bij het zoeken op Funda. De daadwerkelijke, definitieve berekening vindt pas plaats als je echt een huis op het oog hebt: je leent niet per se het maximale bedrag dat te lenen valt op basis van je inkomen(s),maar gaat, vaak samen met de bank of financieel adviseur kijken waar en op welke manier het voor het huis benodigde bedrag tegen de beste voorwaarden geleend kan worden. Met een beetje geluk krijg je een hypotheek waarmee je het huis van je dromen kunt kopen, en hou je nog wat over om ook met de inrichting aan de slag te gaan!

foto’s : Stadshem

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

2 Comments on “Hypotheek berekenen voor je nieuwe huis

    1. Hoi Stan,
      sorry voor mijn late reactie, zie je reactie nu pas. Nee, dit is helaas niet ons huis maar een prachtig huis die ik online tegen kwam. Wij zijn nog steeds op zoek, en het ziet er voorlopig niet meer naar uit dat wij in zo’n droomhuis gaan wonen. Maar goed, dat maakt niet uit. Als je maar gelukkig bent toch? en dat hangt niet of van hoe mooi een huis is.
      Groetjes, Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *