energie bewust zijn
Interior

Hoe energie bewust leef jij?

winter

Afgelopen winter hadden wij voor Nederlandse begrippen een strenge winter. Alhoewel de temperatuur in november nog best hoog was voor de tijd van het jaar, lag er een week na Sinterklaas een pak sneeuw bij ons achter op de dijk, zie hier. De sneeuwpret duurde 2 dagen, daarna was het weg. Een witte Kerst zat er ook niet in en de wintermaanden sukkelde door met veel grijze en natte dagen. Onze verwarming en houtkachel maakte overuren, we waren vanuit ons oude huis niet veel gewend bleek later. In maart kregen we nog een strenge vorst periode voor onze kiezen. In deze periode vroor onze schoorsteen kapot en na ruim een week lag er een laag ijs op de Drecht. De jongens konden langs de kant op het ijs staan, zie hier. Maar helaas door de harde wind vroor niet alles dicht. Voor de eenden, zwanen en meerkoeten beter, voor ons jammer 🙂 Hoe tof was het geweest als we de eerste winter dat we hier woonde meteen al hadden kunnen schaatsten achter!? Na jaren was onze land ijsbaan wel weer open.

energie kosten

Door de aanhoudende kou hebben wij veel de verwarming aan gehad, de droger te vaak gebruikt en veel hout verstookt. Wat ik hierboven al aangaf, vanuit ons oude huis (wat geen oud huis was maar een nieuwbouw huis) waren wij niet veel gewend. Ons “oude huis was goed geïsoleerd. Het was een tussenwoning, voorzien van dik HR glas. De muren en het dak waren goed geïsoleerd. We hadden vloerverwarming. De thermostaat stond er zelden hoger dan 20 graden. De temperatuur daalde ’s nachts ook nooit lager dan 17 graden. Het huis behield zijn temperatuur goed. Onze energie kosten waren betrekkelijk laag voor een gezin van 5 personen. De energie kosten zijn in dit huis aardig gestegen. Zo kregen wij een zeer hoge naheffing (waar ik liever andere dingen van had gedaan). Voor komende winter periode heb ik me voorgenomen een aantal dingen anders te gaan doen om iets te kunnen besparen.

kosten besparen op energie rekening

Eerder schreef ik al een keer een blog over kosten besparen op je energie rekening, zie hier. In dit artikel schreef ik ook over die naheffing (waar ik nu nog van baal). Naast de punten die je kunt aanpakken beschreven in deze blog zijn er nog meer maatregelingen die je kunt treffen. Het kiezen voor groene stroom is er daar ook één van. Zo heb ik wat research gedaan en kwam ik erachter dat er energie leveranciers zijn zoals o.a. Greenchoice die ons hier heel goed mee kunnen helpen.

groene stroom

Wat is groene stroom eigenlijk en wat besparen we hiermee? Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals wind-energie en zonne-energie. Ondanks dat de zon best wat vaker zou mogen schijnen in Nederland (al hadden wij deze zomer niets te klagen!) is ons land prima geschikt om zelf échte groene energie op te wekken met zonnepanelen. Door zonnepanelen op je dak te laten installeren kun je zelf stroom opwekken. Heel veel mensen doen dit inmiddels al in Nederland. De investering in zonnepanelen verdienen je snel terug. Ook worden er steeds meer zonnepaneel parken aangelegd.
Wind is een van de schoonste bronnen voor het opwekken van energie. Groene energie leveranciers (zoals bijv. Greenchoice) nemen van honderden Nederlandse windmolens stroom af. Ook investeren zij in moderne windmolen projecten. Zo kun je ook bij Green choice een eigen molen kiezen. Waarom een eigen molen? Kies je voor de vergroening van Nederland dan kies je voor groene stroom van om de hoek. Als iedereen in Nederland meedoet met de decentrale opwek van groene stroom, dan pas zal Nederland echt vergroenen. Dit kost namelijk minder energie 😉

Hoe werken zonnepanelen?

Met zonnepanelen produceer je je eigen zonne-energie. Maar hoe wekt een zonnepaneel nou eigenlijk energie op? In het engels wordt de naam “photovoltaic system” gebruikt, waar letterlijk vertaald “photovoltaic” staat voor lichtstroom. Daarom noemen ze zonnepanelen ook wel PV-panelen. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze cellen bevatten silicium kristallen die het licht omzetten in stroom, via een scheikundig proces met elektroden. De zilverkleurige lijntjes tussen de zonnecellen zijn geleiders die de opgewekte stroom van de cellen naar de aansluiting van het systeem vervoeren. Voordat je de door het licht opgewekte energie in huis kunt gebruiken, gaat de stroom door een omvormer. Hier wordt de zonne-energie omgezet in bruikbare stroom.
De stroom die je opwekt met je eigen PV-installatie verbruik je grotendeels direct zelf. Die energie hoef je dus niet meer van je energieleverancier af te nemen en brengt je energierekening flink omlaag.

andere vormen van besparen

Zo zijn er nog meer vormen van “groen” besparen, zoals Biomassa. Bij Biomassa wek je elektriciteit op door plantaardig materiaal direct te verbranden (bijvoorbeeld snoeiafval of afvalhout). Aangezien wij redelijk wat buren om ons heen hebben wonen wil ik dit onze buren niet aan doen. Buiten dat hebben wij ook niet genoeg snoeiafval of afvalhout tot onze beschikking.
Wat we wel alvast kunnen doen om komende winter te besparen is minder de droger te gebruiken, ik hang nu veel was aan rekjes. Nog vaker ons haardje aan zetten, af en toe maar met een plaidje op de bank gaan zitten en daardoor de thermostaat wat lager en tochtplekken aanpakken. Zo wil ik voordat het echt koud gaat worden een nieuwe tochtstrip op de deur (en brievenbus) en een gordijn voor deze deur.
Het zijn nu nog even de kleine dingetjes, maar alle kleine beetjes helpen.

Ik zeg, op naar een beter milieu en een eindafrekening komend jaar die ons wel aanstaat!

Wat vinden jullie btw van deze toffe Zweedse binnenkijker? Ik hou vooral van de behangetjes die gebruikt zijn 😉 .

foto’s binnenkijker : Entrance Makleri

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *