onze tuin
Gardening

Garden Life ~ Onze tuin een jaar later

onze tuin

onze tuin

Stille maand

Het was een stille maand van mijn kant op mijn blog, sorry mensen maar ik had het druk. Begin juni plaatste ik mijn laatste blog.  De blog met het kunstwerk, die ik maakte in samenwerking met Posterlounge. Het kunstwerk van Gustav Klimt wat ik uitkoos voor deze samenwerking werd erg goed ontvangen door mijn lezers. Er werd veel navraag gedaan en sommige mensen hebben zelfs van mijn kortingscode gebruik gemaakt. Hoe leuk is dat! niet alleen voor het bedrijf maar ook voor mij. Als je met een bedrijf samenwerkt hoop je toch altijd dat het werk wat jij in deze levert ook wat doet. In dit geval is dat goed uitgepakt en dat wilde ik jullie graag even laten weten. Iedereen bedankt voor zijn enthousiasme! Maar toen werd het even stil. Ik had het dus druk, vooral druk in mijn hoofd. De reden, vertel ik jullie hieronder.

Alles op zijn kop

Onze oudste zoon kreeg een aantal weken geleden te horen dat hij (eindelijk) een kamer had in Amsterdam. Super leuk natuurlijk, het was hem echt gegund, maar als ouder moet je dan toch even schakelen. Hij heeft lang gezocht, zoveel hospiteer avonden afgelopen. Maanden is hij ermee bezig geweest en dan komt de dag dat hij via via in ene aan een kamer kan krijgen en dan gaat het hard. Snel schakelen, want hoe leuk dan ook, mijn eerst geborene gaat uit huis, hij is (pas) negentien. Even staat alles op zijn kop. Wat moet er allemaal gebeuren? wat hebben we allemaal nodig en wanneer krijgt hij de sleutel? Het verhuurbedrijf liet ons weken in spanning en ondertussen stroomde ons hele huis vol met spullen die we kregen en die ik verzamelde overal vandaan.

Opslag ruimte

Onze woonkamer en de slaapkamers van onze zoon en ons, stonden vol met spullen. Niet heel erg fotogeniek maar tevens stond mijn hoofd niet naar bloggen. Een korte blog break dus, wat een keer helemaal geen kwaad kan. Na weken spanning heeft hij 1 juli de sleutel gekregen van zijn kamer in Amsterdam en hij heeft het prima naar zijn zin. De spullen waren binnen een dag over, en zo ook hij 😉 Na bijna 2 weken nu de deur uit hebben weer een beetje onze draai gevonden en hij denk ook. Het erg vinden dat hij weg ging was al snel over in hoe fijn en leuk voor hem. Alle troep is ondertussen opgeruimd (nou, bijna dan) en ik heb weer wat ruimte “over” in mijn hoofd.

onze tuin

De tuin groeide ondertussen lekker door….

Ondertussen groeide onze tuin lekker door. Zon en regen zijn de perfecte combinatie voor een explosie aan groen. Het leek mij daarom ook leuk om even te laten zien wat de verschillen zijn ten opzichte van vorig jaar. Terug naar onze tuin een jaar geleden,  klik hier. En de foto’s die ik vandaag maakte (op deze blog). Na twee weken regen was het eindelijk ook weer eens een dag om aan het werk te gaan in de tuin. Zo knipte ik de heg, maaide mijn man de dijk. Snoeide ik er verder nog even op los in onze poort (naast het huis) en in de voortuin. En vanmiddag (zondag dus) maakte ik ook de achtergevel (beneden) maar even schoon. Heel eerlijk, dit was heeeeel lang geleden en de groene alg had behoorlijk huis gehouden. Op de foto onder deze alinea kun je ook zien dat ik de tomatenplant (die ooit 10 cm was toen ik hem kocht) heb gediefd. Tot een week geleden had ik daar nog nooit van gehoord. Maar lees even hieronder de uitleg >

Wat is dievenDieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.

 

onze tuin

onze tuin

onze tuin

Moestuin achter in de tuin

De aanleg van onze “nieuwe” achtertuin begon in Mei 2019. Een maand later waren we zo goed als klaar. Op dat moment had ik nog niet bedacht wat er achter in de tuin zou komen. In het verleden heb ik het ooit gehad over een afdakje voor de fietsen ed. Later heb ik ook nog een plan gehad om er een houten vlonder terras te laten maken. Ik dacht er wellicht heerlijk te kunnen zitten in de schaduw maar eigenlijk zitten wij nooit achter in de tuin. Omdat ik er niet 100% uit was heb ik het laatste stukje tuin gelaten voor wat het was en heb ik er een winter overheen laten gaan om op een plan te komen wat het dan moest worden. In de Corana dagen kwam ik uiteindelijk op het idee om er een moestuin van te maken. Ik maakte van houten planken die uit de schuur kwamen een moestuinbak en zo ontstond vanzelf de rest. Van overgebleven boomstammen hebben we paaltjes gezaagd en daarmee hebben we de moestuin afgezet. Daarna ben ik zakken tuinaarde, moestuingrond en houtsnippers gaan kopen en heb ik gewoon op mijn gevoel maar wat gedaan. Ik plantte kruiden, vaste planten en zaaide bloemzaadjes. Over niks heb ik nagedacht, ik heb het gewoon op gevoel gedaan, de hele tuin is eigenlijk zo ontstaan. Soms gaat iets niet goed, maar al doende leert men. De tuin is nu zoals die bij ons past en hij zal alleen nog maar mooier groeien in de toekomst.

 

onze tuin

 

Bijna zomervakantie!

Nog één week en dan begint voor onze kids officieel de zomervakantie, wat waarschijnlijk ook inhoud dat het (wekelijks) bloggen wederom niet heel frequent door gevoerd zal worden. Ik leg mezelf geen druk op maar ik dacht meld het toch even haha…. 😉  Komende week probeer ik sowieso nog wel een blog te plaatsen waarvoor ik foto’s van mezelf moet maken, een hele uitdaging. Hulp van één van mijn jongens is dan wel nodig maar dat gaat vast lukken (ze helpen me nog steeds).  De week daarna gaan wij op vakantie met een oud caravannetje die wij een paar weken terug volkomen onverwacht “even” kochten. Ik was enthousiast geworden door iemand die ik volg op Instagram en hij kwam op ons pad (later vertel ik daar meer over). De reis begint in Limburg, waar we een paar dagen in Helden verblijven en daarna nog een paar dagen op de Gulpener berg. Waar de reis verder naar toe gaat weten we nog niet. We hebben 2 weken de tijd  en zien het wel. Ik heb er enorm veel zin in en zal het ook zeker met jullie delen. Als iemand nog tips heeft m.b.t. Zuid Limburg en de omgeving daaronder, laat het mij weten!

 

Fijne zomer allemaal!

 

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

11 Comments on “Garden Life ~ Onze tuin een jaar later

 1. Ziet er goed uit, Steph, je tuin. Je opa zou trots op je zijn geweest en ik ben het ook. Wat haal je toch een voldoening uit zo’n tuis hè. Het is wel weer grappig, ik maakte vanmorgen een link op mijn blog over tomaten dieven haha. Fijn dat het ondertussen met Sem goed gaat in Amsterdam. Leuk, een caravan en dan naar Limburg. Het onderste deel vinden wij het mooist. Omgeving Epen met het Geul en Gulp dal. Ga in Epen even koffie drinken met Victoriavlaai bij de Smidse in Epen, binnen zal jij het wel leuk vinden. Wij komen er al dertig jaar, hebben er begin juni nog geslapen en gegeten.

 2. Ik wilde net zeggen: je tante zal vast een boel tips hebben 🙂 Ik was vorige week in Maastricht. Tip: als je niet van drukte houdt: wegblijven …. De weg van Wittem naar Eys is mooi, bij Eyserhalte moet je eens geweest zijn voor lekkere dingen, bij “bie de tantes” in Eys is het gezellig op het terras zitten, bij “Lambieck” in Eys kun je goed eten, de weg van Eys naar Ubachsberg (en vice versa) is mooi om te rijden. En Sittard is een mooie stad 🙂

  1. Dan vinden wij veel hetzelfde mooi Ageeth 😉 Ik heb alleen maar gekocht wat mij aansprak. Niet gekeken naar kleur of wat perse ergens zou moeten staan. Als iets niet aanslaat verplaats ik het gewoon weer haha…

  1. Is het zeker Gertrud, ik heb er van genoten deze zomer. Lekker vol en beschut beneden in de tuin en ruimtelijk boven op de dijk. Wat willen we nog meer!

   Fijne dag !

   Stephanie

 3. De tuin ziet er goed uit. Je hebt eer van je werk.
  En over het uit huis gaan van de kinderen, je zou er een blog over kunnen schrijven, haha. Ik mis ze nog steeds, maar weet dat ze het naar hun zin hebben en het goed doen, en dat maakt alles goed. Toen we dinsdagavond van vakantie terug kwamen, waren dochter en schoonzoon er nog (zij waren op vakantie in ons huis vanaf hun zolderkamer in het centrum), en dat was toch weer heel gezellig en vertrouwd als vanouds. Waarschijnlijk blijft dat altijd zo (mijn moeder zegt dat ook).

  1. verlate reactie Jeanette, maar soms mis ik hem ook. Al vind ik het ook heel leuk om nu naar hem in Amsterdam te gaan. Het heeft wel meer rust gegeven dus daar valt ook wat voor te zeggen 😉
   Ondertussen is de tuin langzaam over aan het gaan in de herfst modus. Veel bloeiende struiken zijn uitgebloeid en of omgewaaid. De moestuin in zo goed als leeg. Wintergoed zet ik er niet in want ik hou niet van kolen etc.
   Maar leuke tip! denk dat ik een keer over het uitgaan van studerende kids schrijf haha…
   Fijne dag!

   Stephanie

 4. Hoi Stephanie, leuk artikel die je had geschreven. Jouw tuin ziet er prachtig uit. Ik heb zelfs enkele ideetjes gekregen om mijn tuintje aan te pakken. Dank je hiervoor. Het is een rustgevend gevoel om tussen al die groen van een hapje of drankje te genieten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *