simonly
Lifestyle

Een nieuwe fase

smartphone gebruik

Brugpieper en student

De zomervakantie is tot een einde gekomen en de kids zijn weer naar school. We zijn als gezin weer een nieuwe fase van ons leven in gegaan. Alle drie de jongens zijn naar een andere school, allen middelbaar en hoger, de basisschool is passé. De oudste is aan zijn studie Bouwkunde begonnen aan de Hoge school van Amsterdam. De middelste, is naar klas drie gegaan van een nieuwe school, hij stroomde helaas af (mede door zijn dyslexie). En onze jongste telg is van de basisschool af en nu brugpieper. Super leuk allemaal, zeker waar, maar ook best veel georganiseer. Bijkomend dingetje (noem het dingetje) wat een aanschaf van spullen! ik kijk de komende weken maar even niet op onze bankrekening (in shock!).

aanschaf school spullen

Bij het naar de middelbare school gaan en studeren horen bijkomende kosten zoals aanschaf van boeken, schoolspullen, Ipads, laptop en in ons geval voor de jongste een mobiele telefoon
en een nieuwe fiets. Noem ons ouderwets maar wij hebben met alle drie onze kids afgesproken, jullie krijgen pas een mobiel abonnement als jullie twaalf zijn en naar de middelbare school gaan. Dit heeft uiteraard menig keer discussies opgeleverd maar we hebben ons er aan gehouden. Hoe ga je te werk als je al deze spullen in 1x moet aanschaffen eigenlijk?

Mobiele abonnement of Simonly?

Het is lastig een geschikte leeftijd te bepalen wanneer kinderen een mobiele telefoon krijgen met hetzij een abonnement of simonly. Veel kinderen komen op steeds jongere leeftijd al in aanraking met een mobiele telefoon (zelfs 1- en 2-jarigen zie ik op mijn werk). Ook Jack loopt al een tijd met een mobiel hoor alleen kon hij er niet zoveel mee. Er zat geen abonnement op en de simonly die wij wel voor hem en zijn broer hadden toen we in het tijdelijke huis in Kudelstaart woonde, hebben we niet meer opgewaardeerd toen we terug verhuisde naar dorp waar ze ook op school zaten. Omdat zij toen samen iedere dag 6 km heen en 6 km terug moesten fietsen van huis naar school en andersom, en ik niet alle dagen thuis was, moesten zij mij of mijn man kunnen bereiken voor het geval er iets zou zijn. In 2017 schreef ik eerder een blog die over dit onderwerp ging. In deze blog kwam er ook naar voren vanaf welke leeftijd mag jouw kind een mobiel, zie hier mijn blog van toen.

Simonly

Een simonly kan voordelen hebben maar er zijn ook nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld lage maandkosten maar je met een simonly wel zelf een toestel kopen. Daar zaten wij niet echt op te wachten aangezien we veel andere hoge kosten hadden. Het gezegde “Kleine kids, kleine kosten, grote kids, grote kosten” gaat echt op 😉 Na alle voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept te hebben hebben wij uiteindelijk gekozen uiteindelijk voor (goedkoop) abonnement met smartphone. Zo was Jack blij omdat hij een telefoon kreeg die hij graag wilde hebben en wij blij dat wij de kosten van de aanschaf niet hebben 😉

Andere bijkomende kosten

Naast boekengeld voor 3 kids, schoolgeld, de aanschaf van 2 Ipads en een laptop hadden we Jack ook nog een nieuwe fiets beloofd. Veel ouders kiezen ervoor een nieuwe fiets kado te doen op het moment dat hun kind jarig is in groep 8. Je slaat dan 2 vliegen in één klap weliswaar maar omdat Jack zijn (oude) fiets nog goed was hebben wij het een half jaar uitgesteld. Zo zijn we wel meerdere keren in de fietsenwinkel gaan kijken naar wat hij mooi vond. Zo is de keuze ook wat makkelijker op het moment dat je echt een fiets gaat kopen. Jack koos voor een Batavus Pick up, dames uitvoering in het mat zwart. Een stevige comfortabele fiets, kan dus een stootje hebben.

smartphone gebruik

brugpieper

Naast al deze spullen die een kind nodig heeft als hij of zij naar de middelbare school gaat, komt er nog ander dingetje waar je als ouders rekening mee kan houden. De vraag waar je vergif op in kunt nemen, “Mam, wanneer krijg ik nieuwe kleren en nieuwe schoenen? Wij hebben het even uitgesteld tot de volgende vakantie 😉

Mijn naam is Stephanie Koster, 50 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *