Een jaar is zo om ~ we blikken even terug

bootje varen

huis

poes

kids

dijk

aan het water

Een jaar is zo om…

Vorig jaar om deze tijd was ik waarschijnlijk voor de tweede keer dat jaar dozen aan het inpakken voor onze verhuizing. We zouden bijna de sleutel krijgen van ons nieuwe huis. Wat spannend en wat hadden wij daar naar uitgekeken. Tien maanden in een huis van iemand anders in een andere woonplaats, het leek een eeuwigheid te duren. Maar de tijd vloog en zelfs nu wonen wij alweer bijna een jaar in het huis wat wij vorig jaar in Mei kochten. Het huis waar ik al zolang wilde wonen. Ik blik met jullie terug op een fantastisch jaar in ons “nieuwe” huis. Vanaf nu zal ik het ook niet meer “ons nieuwe huis” noemen, want mag dat nog na een jaar? Time flies…. een jaar is zo om 😉

Klus vorderingen

Ik heb het afgelopen jaar aardig wat keren een blog geschreven over onze klus plannen en vorderingen, zie bijvoorbeeld hier. Maar wat hebben wij nu bijna een jaar later allemaal gedaan in huis? Om heel eerlijk te zijn, niet genoeg naar mijn zin. De houten trap in de woonkamer is geschilderd, in de achtertuin is er veel gesnoeid en omgezaagd en slaapkamers van de jongens zijn klaar. Van nature ben ik een ster in naar anderen kijken. Op social media zie ik denk te veel voorbij komen, al dan niet allemaal even realistisch voor mij. Mensen die een huis kopen, of een droomhuis laten bouwen. Dit vervolgens helemaal van top tot teen opknappen met de mooiste spullen. Is dit belangrijk? moet ik hier naar kijken? eigenlijk niet. Wij wonen toch ook prachtig? alleen een make-over van het huis laat even op zich wachten.

kinderkamer

dijk

werkplek

kunststof kozijnen

Keuzes

Toen wij dit huis kochten hadden wij hadden wij twee opties. Dit kopen en niet kunnen verbouwen of een goedkoper huis zoeken en wel verbouwen. Wij kozen voor optie één, al dan niet begrijpelijk 😉
Zo op het eerste gezicht ziet ons huis er van binnen helemaal niet slecht uit. De afwerking is op sommige plekken wat minder en het meeste dateert uit de begin jaren negentig (als je nog langer wacht wordt het vanzelf weer in). Er is echter prima in te leven als zag ik het soms liever anders. Tuurlijk droom ik van een mooie slaapkamer in stijl en van een keuken, die eenvoudig mag zijn maar naar mijn smaak. Soms denk ik nog te wonen in het huis van iemand anders omdat een groot deel van het huis nog is zoals de vorige bewoners het ooit hebben ingericht. Sommige dagen kijk ik met weemoed terug naar foto’s van ons oude huis en baal ik dat wij nu geen mooie betonvloer meer hebben maar een vergeelde houten vloer met waterschade. Of naar dat oh zo mooie retro wandmeubel, wat hing aan de mooie gestucte muren (deze zijn ingeruild voor muren met spachtelputz 😉 Maar soms (ja soms…) moet je keuzes maken in het leven en niet meer terug kijken naar het verleden. De reden waarom wij ons al dan niet mooie huis verkochten was onrust, onrust die ik hier nog nooit gevoeld heb.

Wat wel en niet op te knappen om kosten te besparen

Vorige week kregen wij (goed nieuws) van de Gemeente een voorstel om de dijk achter ons huis te kopen. Hoe super is dat! de dijk straks van ons, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Alle plannen voor onze slaapkamer moet ik helaas weer parkeren. De kluslijst die ik een paar maanden terug maakte, in deze blog schreef ik erover, hoef ik voorlopig ook niet meer door te nemen. Het wordt een jaar zuinig leven, allen de dingen die echt moeten zullen worden opgeknapt. Buiten zullen wij zelf wat verfwerk gaan verrichten worden en de dakkapel moet ook worden aangepakt. Een jaar nog langer niets aan deze dakkapel doen is geen optie. Het trespa zal schoongemaakt moeten worden en voor het houtwerk (is gelukkig niet zoveel, want het kozijn is van kunststof) moet er een schilder komen. Om geld te besparen wil ik een hoop zelf doen maar het dak op? ik krijg er spontaan de bibbers van….

Financiën

De financiën bijhouden in ons huishouden is niet mijn hobby zeg maar. Ik hou niet van boekhouden en sparen is voor mij lastig. Heb ik geld, geef ik het graag uit. Heb ik het echter niet dan pas blijft mijn hand op de knip. De buffer die wij aan spaargeld hadden was matig tot redelijk voordat wij verhuisden. Door de koop van ons nieuw huis is deze een stuk minder geworden, maar dat is niet raar of vreemd. Een nieuw huis kopen en verhuizen kost veel geld, of je nou meteen gaat opknappen en/of verbouwen of niet. Zo brengt de koop van een huis ook altijd extra kosten met zich mee waar je eigenlijk helemaal geen rekening mee gehouden zoals bijvoorbeeld verzekeringen en notaris- en makelaarskosten. Verhuizen zelf is ook best duur, maar goedkoop verhuizen kan ook, check deze site hoe je meer kosten kunt besparen.

Wij willen dit jaar nog meer besparen door niet op vakantie te gaan. Ik zal Frankrijk missen en heel jaloers (niet vervelend hoor) maar over een paar jaar kijken we vast terug op de juiste de beslissing voor dat moment.

Fijne nieuwe week allemaal! Één dag te laat, sorry ik weet het 😉

Fotografie : Stephanie Koster

7 thoughts on “Een jaar is zo om ~ we blikken even terug

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *