Interior

Artifort

Al jaren heb ik een liefde voor het Nederlandse design merk / label Artifort. Hou tof is het dan als je wordt uitgenodigd op hun 125-jarige bestaan in de showroom en fabriek van Artifort in Schijndel, Noord Brabant. Voor mij niet naast de deur dus ik moest er zeker even over nadenken. Achteraf zo blij dat ik ben gegaan. Wat een mooi bedrijf en zo leuk en interessant om te zien hoe het hele proces tot stand komt in dit familie bedrijf.

Artifort is onderdeel van Lande Group.
Lande heeft een werkomgeving die inspireert. In de showroom, die uit twee verdiepingen bestaat vind je concentratie-units (voor de zakelijke markt), banken, stoelen, kasten, tafels, maar ook maatwerk, zoals balies. Een inrichting op maat! Flexibel, efficiënt, kwalitatief en met een persoonlijk accent.

Het gehele traject van ontwikkeling tot het afleveren bij de eindgebruiker wordt in eigen beheer uitgevoerd: inkoop, verkoop, productie (metaal, schuim, hout), stoffering, marketing, transport en assemblage. Slechts een paar zeer specialistische en arbeidsintensieve onderdelen worden uitbesteed.

Bij Lande zijn de lijnen tussen ontwikkeling, inkoop, productie en verkoop heel kort. Elke wijziging, aanpassing of toevoeging kan hierdoor snel worden uitgevoerd. Nieuwe inzichten worden direct toegepast en de gevolgen zijn meteen zichtbaar. Op deze manier kan steeds zo efficiënt en duurzaam mogelijk geproduceerd worden.

Als onderdeel van de Lande Group, met ook top designmerk Artifort en boten- en caravaninterieur producent Zwaardvis onder haar vleugels, kan Lande maximaal gebruik maken van de bestaande synergie tussen deze labels. De Lande Group heeft haar productie volledig in eigen hand, met drie uiterst moderne fabrieken in Schijndel, Lanaken (België) en Bursa (Turkije). Lande maatwerk oplossingen profiteren optimaal van de uitzonderlijke mogelijkheden die deze situatie biedt. Het hoofdkantoor en showroom bevinden zich in Schijndel.

In Schijndel bevindt zich tevens de grootste productielocatie van de Lande Group. Een geavanceerd en hypermodern machinepark van maar liefst 10.000 m2. In Schijndel wordt ontworpen, ontwikkeld, geproduceerd en geassembleerd. De metaal-, poedercoat-, schuim-, hout- en de assemblage-afdeling zijn in Schijndel gehuisvest.

Met de productie-units in de achtertuin heeft Lande volledig controle over de kwaliteit en planning. Het directe contact tussen verkoop, ontwikkeling en productie geeft een enorme flexibiliteit. Of het nu om een kastenwand, een bijzondere stoel, een tafel van uitzonderlijke afmeting, een balie of om een compleet inrichtingsconcept gaat.

In Lanaken, net over de grens bij Maastricht, bevindt zich de tweede productie-unit. Hier draait alles om stoffering. Voor deze tak van sport is een speciale ontwikkel afdeling ingericht die zich richt op hoe een meubel zo mooi en praktisch mogelijk gestoffeerd kan worden. Dat is een kunst op zich, met name wanneer het organische vormen betreft. Een kunst die de medewerkers in Lanaken als geen ander beheersen. Met hulp van de modernste apparatuur en oog voor elk detail bekleden zij de producten van Artifort, Lande en Zwaardvis. Met alle mogelijke meubelstoffen en leersoorten. In elke gewenste kleur. Al deze kennis en kunde wordt natuurlijk ook volop benut wanneer een maatwerk oplossing stoffering behoeft.

De naam Artifort is voort gekomen uit Ars (kunst of vormgeving) en Fortis (duurzaamheid). Het merk staat voor toonaangevend tijdloos (Dutch)design. De exclusieve design meubels zijn o.a. ook te bewonderen in het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs. De meubels zijn geschikt voor thuis maar ook mooi zakelijk te gebruiken. De twee meest bekende designers voor Artifort zijn Geoffrey Harcourt en Pierre Paulin. Twee uiterste die het beste in elkaar naar boven haalden. Naast deze twee bekende designers is er best nog een lijstje met bekende designers die ook voor Artifort ontworpen hebben, zie hier. Harcourt en Paulin hebben prachtige stukken ontworpen die de meeste van ons kennen vanuit de jaren 60. Artifort een Nederlands design merk wat veel te lang uit ons beeld is gebleven! Hoe kan dat? De familie pakt alles stap voor stap aan. Slow business, en kwaliteit voor kwantiteit. First things first! het bedrijf moest na een paar overnames weer goed neergezet worden. Wat mij betreft is dit goed gelukt! Artifort is klaar om de Nederlandse markt opnieuw te gaan veroveren!

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

5 Comments on “Artifort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *