achterstallig onderhoud aan je huis kunststof kozijnen
Interior

Achterstallig onderhoud ~ Kunststof of hardhouten kozijnen

achterstallig onderhoud aan je huis kunststof kozijnen

Achterstallig onderhoud

Na ruim twee jaar verbouwen zijn we er helaas niet nog. Toen we hier in 2017 gingen wonen wisten we dat we in een huis zouden gaan wonen wat enig achterstallig onderhoud had. Dat we uiteindelijk moesten gaan verbouwen wisten we ook. In de afgelopen jaren is er al heel wat aan het huis geklust en zo op het eerste gezicht ziet het er best goed uit. Maar schijn bedriegt, we zijn er nog niet! Er is veel nog niet af en na alle regen in maart en april kwam lekkage zoveel om de hoek kijken. Vanuit de schoorsteen liep het water langs het plafond en de muur in het toilet op de bovenverdieping. De schoorsteen is aan een restauratie toe en moet voor de herfst opgeknapt worden. Ook de schuur lekt, wat voor schimmel en roest aan van alles zorgt. Dit zijn van die klussen die moeten gebeuren maar je geeft er eigenlijk liever geen geld aan uit, want hé het dak en de schuur 🙁 Komende maand hebben we echter ook iets leuks wat er aan het huis gaat gebeuren, dan wordt namelijk de buitenkant van het huis geverfd. Wat kijk ik hier naar uit want oh wat zal het opknappen! Zoals jullie op de foto’s kunnen zien ziet de dakkapel aan de achterkant van het huis er zo slecht uit, wat ons huis downgrade (vind ik serieus!). Als het houtwerk straks mooi, strak in de verf staat zal het huis zoveel meer uitstralen.

Kunststof of hardhouten kozijnen

Alweer 3 jaar terug (time flies) lieten wij een nieuwe achterpui plaatsen, daar begon onze grote verbouwing mee. De keuze voor een nieuwe achterpui was een lastige keuze., ik schreef er eerder een blog over, om terug te kijken klik hier. Wat gaan we kiezen? Gaan we voor kunststof of hardhouten kozijnen? Een stalen pui? Ook heel mooi maar te duur en niet passend bij ons jaren 70 rijtjeshuis. Blank houten kozijnen, jaaa heel mooi! maar geen aannemer die het kon doen. Qua onderhoud was de keuze voor een kunststof pui het beste geweest maar we zaten net in Corona en er was op dat moment niet veel meer te kiezen. Wachten konden we ook niet langer want de kunststof schuifpui die er in zat was zwaar verouderd, afgebroken en de wind waaide er dwars doorheen. We zaten al maanden zonder achterom (geen achterdeur hebben is heel lastig kan ik je vertellen) en het was voor ons echt niet meer te doen. De keuze viel uiteindelijk op een hardhouten achterpui met openslaande deuren. Mooi en solide, enige nadeel, hij kwam in de grondverf. Nu 3 jaar later staat deze nog steeds alleen maar in de grondverf en primer maar daar komt dus binnenkort verandering in. Hadden we opnieuw mogen kiezen had ik waarschijnlijk wel voor een kunststof pui gekozen (makkelijk en meteen klaar) maar het is wat het is. Ik ben hier ook super blij mee, kijk hoe mooi het al is! (zie de foto’s hieronder).

 

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van hardhout of kunststof

Kies je voor hardhout houdt dan rekening met het volgende :

 • + hardhout is een natuurproduct dat bij verantwoord beheer een onuitputtelijke bron is.
 • + het heeft een natuurlijke uitstraling.
 • + hout is te schilderen waardoor variatie met kleur mogelijk is.
 • + wil je iets ophangen aan het hout kun je makkelijk een gaatje boren of een spijker in het hout slaan
 • + de isolatie van hout is goed.
 • – hout wat verkregen is zonder wettelijk keurmerk kan bijdragen aan ontbossing
 • – hout kan bij minder goed onderhoud na verloop van tijd gaan rotten. Heb je rotte plekken kunnen deze wel gerepareerd worden.
 • – iedere vijf tot acht jaar moet het hout geschilderd worden (door een professionele schilder, wat niet goedkoop is)

 

Kies je voor kunststof kozijnen houdt dan rekening met deze punten :

 • + kunststof kozijnen zijn bij het gebruik van PVC duurzaam en milieubewust, ze kunnen wel tot 50 jaar mee gaan.
 • + ze zijn onderhoudsarm, schoonmaken met een sopje en klaar is kees
 • + kunststof kozijnen hebben met HR+++ glas een hele goede isolerende werking zodat je energiekosten bespaard. In de zomer en winter aangenamer, zowel tegen kou als tegen hitte.
 • + de looks van kunststof kozijnen zijn tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt hout. De lelijke witte kozijnen die wij nog hebben zijn verleden tijd.
 • – kunststof is niet overschilderbaar
 • – je kunt geen gaten boren in het kozijn
 • – is er iets stuk is het lastig te repareren
 • – over het algemeen is de aanschaf van een kunststof pui duurder. Op internet wordt het tegendeel beweerd, mijn ervaring is echter anders.

 

De achtergevel van ons huis

De achtergevel van ons huis bestaat voor het grootste deel uit kunststof kozijnen die in de jaren 90 zijn geplaatst. Toen waren kunststof kozijnen heel anders dan nu. Ze waren zeker minder mooi en hadden minder isolerend vermogen. Binnen nu en een aantal jaren moeten er nog een aantal kozijnen aan de achterkant van ons huis vervangen worden. Ze functioneren gewoon niet meer naar behoren. De achterkant van ons huis staat tegen een open dijk. De weersinvloeden hebben een behoorlijke invloed op deze kant van het huis. De keuze om voor nieuwe kunststof kozijnen te kiezen is voor ons eigenlijk al gemaakt. Na een paar jaar verbouwen zijn we even “verbouw” moe en moet ons verbouw budget ook weer aangevuld worden 😉 Dat het gaat opknappen in de toekomst dat zeker en dat het aangenamer in huis gaat worden, dat zeker ook!

Wordt vervolgd! Fijne Hemelvaartsdag / -weekend!

Mijn naam is Stephanie Koster, 51 jaar, moeder van 3 jongens en al jaren gelukkig getrouwd met de vader van deze mannen. Ik blog vanaf 2011 over veelal Scandinavisch interieur, design, kids, fotografie en ons dagelijkse leven. Naast het constant veranderen van ons huis hou ik ook heel erg van fotografie en bezoekjes brengen aan kringloopwinkels, rommelmarkten en andere leuke plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *